Nye veier for fylkesordføreren

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

- Vi kommer til å savne ham. Meldingen fra damene i resepsjonen på fylkeshuset er klar. Når det nye fylkestinget kommer sammen den 25. oktober er fylkesordfører Arne Øren blitt pensjonist.

DEL

Lørdagsgjesten: Arne Øren Første gang publisert i SAs papirutgave 01.09.2007

Det er tidlig i uken. På fylkeshuset er arbeidsdagen nettopp begynt. Fylkesordføreren sjekker dokumenter og e-post. Oppdaterer seg. Han har nettopp kommet tilbake fra en tur til Berlin.

- Jeg er styreformann i noe som heter Baltic Sea States Subregional Co-operation.

- Det hørtes ille ut?

Han lener seg tilbake i stolen og smiler.

- Nei, det er bare et samarbeidsorgan mellom landene ved Østersjøen. Mellomfolkelig samarbeidsorgan, om du vil. Sentrale temaer innenfor dette arbeidet akkurat nå er energi og klima.

Arne forklarer entusiastisk.

- Jeg kommer til å sitte som styreformann ut perioden.

- Så du kommer ikke til å tvinne tommeltotter når du blir pensjonist ?.

- Overhodet ikke.

Han kommer inn på samarbeidet østover igjen.

- I tidligere tider var det god kontakt den veien. Det er viktig at vi styrker denne forbindelsen. Kjennskap gir vennskap.

Han gruer ikke for pensjonisttilværelsen.

- Jeg har flere styreoppdrag.

Fylkesordføreren nevner Svinesundforbindelsen.

- Dessuten skal jeg drive med litt konsulentvirksomhet. Et opplegg med KS (Kommunenes Sentralforbund) om basisopplæring for folkevalgte. Ellers blir det vel nok å gjøre på hjemmebane. Før hadde vi hus og hage på Rolvsøy. Jeg liker å snekre og fikse, men nå har kona og jeg flyttet til leilighet sentralt i Fredrikstad. Jeg regner likevel med flere praktiske utfordringer. Saken er at datter og svigersønn har kjøpt et gammelt hus på Hvaler. Kan hende at jeg kommer til å fiske litt også.

Han forteller om bakgrunnen sin. Arne er nordlending, selv om det ikke høres særlig på dialekten. Den er litt ubestemmelig.

- Jeg er født og oppvokst i Saltdal ved Rognan. På landet. Faren min var småbruker og verkstedsarbeider.

- Og Arbeiderpartimann?

- Selvsagt. Arbeiderbevegelsens verdier og ideologi var en del av barnelærdommen.

Fylkesordføreren har kontor i fjerde etasje i fylkeshuset med flott utsikt til Kulåsparken.

- Jeg gikk på realskole i Rognan og gymnas i Bodø.

Han er tilbake i Nord-Norge og snakker varmt om oppveksten. Så smiler han bredt.

- Jeg er ikke så flink til å fortelle og huske historier som tidligere fylkesordfører Oddvar Olsen fra Rakkestad. Men jeg kan en fra Saltdal. Den stammer fra "Oluf", alias Arthur Arntzen:

- Det var en sjarkfisker som hadde fått problemer med motoren. Han fortalte "at det ristet så fælt i båten at da jeg tittet innover mot lysene på land så Rognan ut som en storby".

Arne ler.

- Jeg flyttet til Oslo og begynte å studere i 1963. Realfag. Det var nok da at jeg mistet noe av dialekten. Jeg ble møtt med mye "hva?" da jeg pratet med Oslofolk, men etter 1968 ble det bedre. Da var det å snakke dialekt plutselig mye mer stuerent.

Han stopper opp en liten stund før han tilføyer:

- Mens vi er inne på dialekter. Østfold-dialekten og "Raymond" er velsignet av Noregs Mållag.

Arne har vært fylkesordfører i snart 16 år. Før han inntok kontoret i fylkeshuset, var han ordfører i Rolvsøy i 10 år.

- Hvordan har det vært å være fylkesordfører i så lang tid?

- Berikende og interessant. Oppgavene har vært mange og varierende. Jeg har fått være med på å påvirke utviklingen. Det finnes ingen fasit for fylkesordførerrollen. Du må fylle den selv. For meg har det vært viktig å vise respekt for alle. Også for dem med helt andre ståsteder enn meg selv. Jeg har lagt vekt på samarbeid. Mellom de fylkespolitiske organer, kommunene, næringsliv og fagbevegelse. Samarbeidslinjen er nødvendig for å få til resultater.

Han nevner Østfoldpakka og utbyggingen av E6 og E18.

- Det har vært og er den viktigste saken. Firefelts vei E6 gjennom fylket er snart fullført, og nå gjenstår det å få en sluttdato for arbeidet på E18 i indre Østfold.

- Forskjellen mellom å være fylkesordfører og Rolvsøy-ordfører?

- Som ordfører i Rolvsøy kom jeg mer i direkte kontakt med innbyggerne i kommunen. Som fylkesordfører jobber du mer mot kommunepolitikerne og de sentrale myndighetene. Du kan vel si at jeg kommer i en mellomstilling.

Arne trekker pusten, lener seg tilbake i stolen og kommer på en historie fra tiden som ordfører i Rolvsøy.

- Det var like etter at jeg måtte steppe inn i stillingen etter at ordføreren døde plutselig. Det var i 1982. En dag dukket det opp en hyggelig kar på kontoret mitt for å beklage sin nød. Saken var at vannledningen inn til gårdsbruket hans var ødelagt. Han drev hønseri og verken han eller hønene fikk vann. Jeg lovte på tro og ære å ta opp saken med teknisk etat. Noe jeg også gjorde. Det viste seg at arbeidene med å skifte ut vannledningen var i full gang. Bonden fikk vann og da han solgte egg på torget i Fredrikstad en stund etterpå uttrykte han sin tilfredshet på denne måten. "Maken til ordfører vi har fått på Rolvsøy finnes ikke".

Fylkesordføreren ler.

- Du kan vel si at jeg var heldig med timingen.

- Hva skjedde etter at du begynte på universitetet?

- Jeg giftet meg og begynte som lærervikar. Først på Slemmestad og så i Røyken. Deretter på Haugåsen ungdomsskole på Rolvsøy i 1971. Jeg har hatt permisjon fra lærerjobben helt fram til for noen få år siden. Jeg giftet meg forresten med ei jente fra Fredrikstad.

- Da er du vel FFK-supporter ?

- Jeg har iallfall vært på den nye Fredrikstad Stadion. Sønnen min har kjøpt sesongkort.

Han smiler lurt og fortsetter.

- Mens vi er inn på fotball. For flere år siden var jeg på en fotballkamp mellom SFK og FFK i Sarpsborg. Det var daværende skipresident, Jan Jensen som dro meg med. Vi var nære venner. På Sarpsborg stadion kom vi ikke inn på VIP-tribunen, men ble henvist til svingen. Der ble jeg hengende gjennom hele kampen og pådro meg skikkelig vondt i ryggen. Men ikke bare det. SFK vant. Etterpå har jeg fått forbud med å gå på kamper mellom de to lagene. For ryggens skyld. Fylkesordføreren har lett for å le.

- Da vi bodde på Rolvsøy var det 8,5 kilometer til Sarpsborg og 9,5 til Fredrikstad. Men det ble sistnevnte som ble byen min.

Han skylder på kona.

- Er du blitt godt kjent i fylket?

- Ja, det må jeg nok kunne si. Flere sinte ordførere har invitert meg for å se på dårlige fylkesveier. Spesielt da Kai Finstad var leder for trafikkutvalget, ble det mange turer for å sjekke standarden på fylkesveiene. Nå kommer den til å bli bedre.

Han forteller om de 100 millionene til vedlikehold og utbedring av fylkesveier .

- Det gjelder for hvert år i en fireårsperiode, presiserer han.

- Er det noen saker du kommer til å følge med etter at du slutter som fylkesordfører ?

- Byggingen av sykehuset på Kalnes. Etter at staten overtok ansvaret for sykehusene, har vi drevet utstrakt lobbyvirksomhet for få fortgang i saken.

Arne har vært og er leder for lobbygruppen.

Fylkesordføreren reiser seg. Nye avtaler og utfordringer venter.

- Hva som er så bra med denne stillingen, er at ingen dager er like.

Han kommer nok til å savne jobben.

Artikkeltags