(Fredriksstad Blad)

Det vil foregå militær øvingsaktivitet med helikopter i Østfold i uke 34. Flygingen vil forekomme på kvelds- og nattetid, med øvingsområder i Rakkestad, Svindal og Onsøy.

Trener på mørkeflyging

– Det vi skal trene på er mørkeflyging med helikopter. Det vil si at vi skal fly i mørket og pilotene bruker noe som heter NVG (Night vision Goggles). Det er hovedfokuset på treningen. De kommer også til å fly formasjon. Derfor blir det fire til fem helikoptre ganske tett. Så må vi finne realistiske områder å lande på. Da har vi funnet steder Rakkestad, Onsøy og Våler, sier major Stig Morten Røstad til Fredriksstad Blad.

– Jeg kan ikke si nøyaktig hvor det skal foregå, for da ødelegger jeg litt av poenget for dem som skal trene, forklarer majoren.

Må forvente støy

Noe av grunnen til at luftforsvaret varsler om øvelsen er at mennesker i de «berørte» områdene må forvente mer lyd i luftrommet så lenge øvelsen pågår. Øvelsen foregår i tidsrommet mandag 21. august til fredag 25. august 2017. Øvelsen er en del av et årlig treningsprogram.

– Det blir litt ekstra helikopterstøy rundt midnatt. Det er en del av det årlige treningsprogrammet for flygerne og crewet på helikoptre.

– Det er litt spennende. Det er derfor vi trener og øver på det. Det er litt vanskeligere å fly under slike forhold. For å bli best mulig må man både trene og øve.