(Smaalenenes Avis): Fremgangsmåten til mannen har vært å annonsere for en Iphone på markedene Facebook Marketplace og Tise. De fleste annonsene han har lagt ut har vært under eget navn, men ved et par tilfeller oppførte han også andre personer som selger.

Videre skal han ha forledet til sammen 17 kjøpere i perioden september 2021 til februar 2022 til å forskuddsbetale for telefonen hovedsakelig via Vipps, men også ved kontooverføringer i nettbanken, samt via den internasjonale betalingstjenesten Paypal.

Ved et par anledninger skal han også ha brukt en tredje person til å motta pengene via Vipps. Summene som ofrene sendte over til 23-åringen og hans medhjelpere varierer fra 1.500 kroner til 9.000 kroner i forskuddsbetaling. Til sammen utgjør alle svindel-tiltalepunktene 80.050 kroner.

Ett av ofrene er en ung jente som hadde spart opp til å kjøpe seg ny telefon, og som kontaktet indre østfoldingen på appen Tise. Hun sier til Smaalenenes Avis at han var veldig troverdig.

– Han ga meg all informasjon jeg ville ha for å forsikre meg om hvem han var og at varen skulle sendes. Han sendte bilder av pakken som skulle sendes, og skjermdump av at han hadde bestilt pakkehenting fra Helt Hjem til 80 kroner. Jeg spurte om alt dette fordi jeg var usikker på det å vippse han penger på forhånd.

– I ettertid skjønner jeg at det er en liten sum å bruke 80 kroner på en fake pakkehenting når du kan få tusenvis av kroner for å gjøre det.

Summen hun endte opp med å vippse indre østfoldingen var på 5.600 kroner.

– Jeg hørte ikke noe mer fra han etter at jeg sendte melding og spurte om han hadde fått sporingsnummeret til pakken. Det var da jeg skjønte at jeg hadde blitt lurt.

– Samtidig må jeg innrømme at det er godt å høre at det ikke var bare meg som gikk på limpinnen.

Den unge jenta bor på andre siden av landet og skal vitne i rettsaken mot 23-åringen via videolink.

– Det var veldig kjipt. Jeg hadde spart opp til å kjøpe meg en ny telefon. Jeg gleda meg til å få den telefonen. Så det er ingen god følelse det øyeblikket du innser at du har blitt lurt. Kommer ikke til å gjøre den feilen igjen, avslutter hun.

Utover dette er indre østfoldingen også tiltalt for å ha oppført seg ufint mot vektere på et utested, for å ha nektet å oppgi personalia til politiet, og for å ha truet en offentlig tjenestemann etter å ha blitt pågrepet. Saken skal opp for Follo og Nordre Østfold tingrett i midten av november.