For andre gang spiller den svenske rocke-rebellen i byen hvor han i alle år har hatt en trofast fanskare. Første gang var under Sarpsborgfestivalen i 2017. Da runget allsangen til monsterhiten «Kung i baren» så mange ganger gjennom amfiet at Uggla først gikk av scenen kraftig på overtid.

Allerede i 2002 var det meningen at stockholmeren skulle ha besøkt Sarpsborg. Da ble en konsert på utestedet Lift avlyst. Og i 2008 skulle han egentlig spilt i Kulås, men havnet på Dampskipsbrygga i Fredrikstad i stedet fordi byparken var leid bort.

Men i kveld – midt i lørdagskveldens program på Sarpsborgfestivalen – er han altså på plass igjen.

Ny hit

I sommer har Magnus Uggla spilt for fulle folkparker over hele Sverige sammen med Miss Li og Petter. Selv 45 år etter gjennombruddet med «Varning på stan» er nemlig sommer synonymt med turné for stockholmeren.

Som alltid når Uggla er på sommertur, tar han et kraftig tilbakeblikk på sin lange karriere. Og synger slagerne fansen vil ha. Men i år har han også en ny låt på programmet. «Våran stad» er en hyllest til hjembyen Stockholms, dens innbyggere og ikke minst uteliv.

Myknet opp i sosiale medier

Magnus Uggla har alltid hatt et mystikkens slør hengende over seg. Han har alltid vernet om privatlivet. Aldri profilert verken ekskone, kone eller barn. Men i det siste har den aldrende rebellen myknet noe opp. Gjennom heftig bruk av Instagram, Facebook og TikTok, holder han dialog med sine følgere på den moderne måten. Ikke minst er «Fredagsdrinken» en suksess. Hver fredag i vinterhalvåret innleder 68-åringen helgen med å poste et Instagram-innlegget der han anbefaler helgens drink. Stor underholdning, i hvert fall for fansen ...

Og nettopp fansen har stått ved Ugglas side gjennom alle karrierens opp- og nedturer. Akkurat som etablissementet – og kritikerne – har gjort det stikk motsatte. Uggla har slått oppover i sine tekster, og der fansen har elsket det, har kritikerne i kveldsavisene gjort det stikk motsatte.

Dette har på alle måter vært gjennomgangsmelodien i Ugglas karriere, helt fra det første albumet «Om Bobbo Viking» ble lansert i 1975. En evig kamp mellom artist og mediene, der artisten selv vegrer seg for å medvirke i det offentlige rom og der svenske musikkanmeldere svarer med å «sage» det ene albumet etter det andre.

Så mens fansen både i Sverige og Norge har elsket «Astrologen», «Jag skiter», «Jag mår illa» og «Kung för en dag» har musikkjournalistene kalt musikken både enkel, banal og dårlig.

Og det som verre er.

Uten at Magnus Uggla tilsynelatende har brydd seg nevneverdig om det. For publikum har jo kjøpt platene hans og besøkt konsertene hans i alle år.

Og det har holdt for ham.

Det siste tiåret har også respekten for artisten blitt større blant de etablerte «kulturviterne» i vårt broderland.

Til retten med Wiehe

De gode, allsanginnbydende, noen vil altså kalle dem enkle, melodiene har vært Ugglas varemerke. Det – og de evig oppoverslående tekstene der alt fra kjendiser, journalister, TV-personligheter og parkeringsvakter får så hatten passer og vel så det. Uggla har ikke spart noen, og har ikke alltid vært like populær blant sine kolleger i den etablerte musikkbransjen.

Mikael Wiehe, som i likhet med Uggla spilte på Sarpsborfestivalen i 2017, er en av dem som har vært i tottene på 68-åringen. En Wiehe som i 1988 stevnet Uggla for retten etter at sistnevnte radbrakk Hoola Bondola Bands politisk inspirerte hit «Hvem kan man lita på» og levnet Wiehes våpendrager og kamerat Björn Afzelius lite ære i et par tekstlinjer.

Afzelius er ikke alene om å ha merket Ugglas kvasse penn. I låten «Jag mår illa» fra 1989 tar han så å si hele den svenske kjendiseliten – fra A til Å. Fra Björn Borg til Tommy Körberg. Slikt blir det selvfølgelig bråk av!

De siste årene har Magnus Uggla altså åpnet seg mer om sitt privatliv. Det startet på mange måter med en bånn ærlig monolog, som har blitt sett av titusener og som er utsett til årets «krogshow» i Sverige i 2017. Her tar mannen fra fine Östermalm et klasseoppgjør med sin adelige slekt, og med to foreldre som var like upersonlige som man skulle være på 60-tallet hvis man tilhørte de 100 fremste på den svenske adelskalenderen. Da var det for eksempel naturlig å sende barna bort i sommerferien slik at foreldrene selv fikk hvilt skikkelig ut.

Også i bøkene «Johnny the Fucker» og «Enda sättet att genomlida en konsert ãr att själv stå på scenen» åpner han opp om utfordringer både i oppveksten og gjennom artistlivet. Her skriver han også mye om hvorfor han til slutt valgte å gjennomgå en ADHD-utredning, og hvilke svar det ga ham i ettertid.

Så lyset med The Clash

I teaterstykket og i bøkene tegner Uggla på sin helt spesielle måte også et kjærlig bilde av sine foreldre og øvrige familie. Blant annet er det rørende hvordan foreldrene etter hvert skjønner at Sveriges første pønkrocker er mer enn en oppstanaselig rebell som blir kastet ut fra flere skoler.

Kanskje så mamma Madeleine og pappa Claës gløden i unge Magnus sine øyne, en glød som først og fremst ble tent da unge Magnus etter eget utsagn så både lyset og The Clash på Gröna Lund i Stockholm i 1975.

Mye av den kjærligheten og respekten beskrives i sangen «Jag och min far», en låt Uggla skrev tekst til da han var med i TV4-versjonen av «Hver gang vi møtes» og som egentlig er laget av nå avdøde Olle Ljungström (54).

Magnus Uggla er en mann med et helt eget image. En egen stil. Jeans, T-skjorte og svarte pilotsolbriller. Og svarte krøller.

Verre er det ikke.

Kombinert med en medieskyhet og en meget begrenset ønske om å gjøre seg til for fansen, er myten komplett. Selv om altså dette har myknet noe med årene.

Uggla pleier sin omgang med sine tilhengere fra scenen. Etter showet holder han seg unna. En selfie med stjernen kan du bare glemme. Det er liksom ikke hans greie.

Fire tiår etter sin debut, oppdager stadig nye generasjoner Ugglas kombinasjon av melodiøse, allsangvennlige melodier og tekster med spiss.

Og om du lurer på hva Magnus Uggla byr på i kveld, så er det ingen hokus pokus. Det blir en hitparade fra første til siste tone.

I kjent Uggla-stil.

Den stilen fansen har elsket like lenge som musikkanmelderne har hatet den, du vet.

Bildeserie

Disse koste seg på Sarpsborgfestivalen

Bildeserie

BILDESERIE: Disse er på Sarpsborgfestivalen fredag