Gå til sidens hovedinnhold

– Mange savner felleskapet i idretten, vi trenger «smittespredere av aktivitetsglede»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke skulle vi i Sarpsborg Idrettsråd ha arrangert Friluftslivets uke. Idrettsrådet har vært ansvarlig for denne uka i flere år, og det har vært en uke som mange gleder seg til. Brosjyren var klar for trykkeriet, mange planleggingsmøter var gjennomført, medaljer ligger klare.

Søndag skulle det vært Friluftslivets dag i Landeparken, med opptil to tusen aktive besøkende. Med muligheter for å se speiderne i aktivitet, teste luftgeværskyting, grave etter gull, lære førstehjelp, lage egen mat, fiske osv. Mandag skulle vi vært på tur med Lysløpegjengen på Bryggestien, eller løpt Kulåsjoggen.

Onsdag skulle vi vært på sopptur, fredag gått Pilegrimsleden Borg, og lørdag skulle over tusen glade barn med foreldre og besteforeldre deltatt på aktiviteter i Dumpa Aktivitetspark ved Stadion. Her ville de møtt ca. 30 idrettslag som hadde tilbudt idrettsaktiviteter. Tveter HK hadde vært klare i kiosken med sunn mat til alle. Unge frivillige hadde vært klare, Danseklubben skulle stå for oppvarmingen, mens SIL friidrett hadde hatt terrengløp. Alle arrangementene skulle være gratis.

Men så traff koronaen oss. Vi får si som alle de optimistiske elevene på skolene som tegner «Alt blir bra»-tegninger rundt omkring. Og sånn må vi tenke! Dette skal gå bra til slutt, neste år håper vi at vi igjen kan arrangere Friluftslivets uke med Barnas Allidrettsdag.

Denne høsten er meget spesiell for både Idrettslag og det øvrige foreningslivet i byen vår. Harde krav til å kunne gjennomføre arrangementer, gjør at fler og fler velger å legge aktiviteten ned til et minimum. Og da kommer det store spørsmålet: Er disse viktige lederne, trenerne, draktvaskerne, pølsekokerne, hjelpetrenerne fortsatt der? Er det nok ungdom som kommer tilbake til Skjeberg Sports A-lag, når vi etter hvert kan åpne opp igjen. Hvor morsomt er det å slå innsidepasninger når du er 28 år, uke etter uke?

At barn og unge får en aktiv identitet tidlig er viktig, uavhengig om de finner sin plass i eller utenfor den organiserte idretten. For å trigge aktivitetsgleden må dette skje med «gode smittespredere» og god kompetanse.

Sarpsborg har mange smittespredere i idrettslagene, disse må tas vare på! Det sosiale fellesskapet som idretten tilbyr, er viktig for svært mange. En møteplass, treffe kjente, ha ansvaret for noe, tilhøre en gruppe. Alt dette er nå vanskelig å gjennomføre. Alle forstår situasjonen landet befinner seg i, men husk å bevege deg ute! Bli med på stolpejakten.no, inviter en venn, betal medlemskontingenten til din klubb eller forening. Kanskje det er akkurat nå du skal melde deg inn i den klubben som yter masse for ditt nærmiljø?

Det å bevege seg, det å være engasjert er folkehelse på sitt aller beste. Og hva med 2021? Jo, da er vi vel klare for nok en Friluftslivets uke, en Sarpsborg 08 kamp, eller at vi hyler og skriker i Amfien, når de lokale guttene går til hockeyfinale? som vi lengter til vi er der igjen!

Kommentarer til denne saken