Gå til sidens hovedinnhold

Mat nær folk gir lokale ringvirkninger

Østfoldbonden Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For folk flest så er kontakten med den norske bonden det man leser i pressen. Og når det står noe om bonden i avisen så er det som regel krav angående jordbruksoppgjøret, bekymring rundt været eller at det er på tide å luke floghavre og andre uønskede sorter.

Men hva betyr egentlig bonden for folk rent bortsett fra det åpenbare, nemlig å produsere mat til deg og meg?

Ringvirkningene av bondens arbeid er store. Når det produseres korn, melk, frukt, grønnsaker, bær, kjøtt og egg så må mange av disse varene foredles før de havner i butikken. Det må fraktes til et slakteri, ei mølle, et pakkeri, eller en annen aktør innen næringsmiddelindustrien.

Næringsmiddelindustrien i Østfold gir igjen svært mange arbeidsplasser. I tillegg til disse har vi arbeidsplassene innen transport, på lastebil - og landbruksverksteder, regnskapsførere og veterinærer.

Til sammen har vi i Østfold over 7.500 arbeidsplasser som har en direkte sammenheng med at bonden gjør sitt daglige arbeid. I form av skatteinntekter gir også disse 7.500 arbeidsplassene sårt tiltrengte kroner i kommunenes kommunekasser. Som igjen gir oss skoler, helsetjenester og rent vann i springen.

Støtt opp om bondens arbeid ved å kjøpe mat lokalt og vær med på denne viktige verdiskapingen.

Hjelp til at vi fortsatt kan ha mat nær folk.

Kommentarer til denne saken