Garanterer ikke trygg juleribbe

Det skal være trygt å spise juleribbe, men kutt kan få konsekvenser for kjøttkontrollen.

Det skal være trygt å spise juleribbe, men kutt kan få konsekvenser for kjøttkontrollen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er frykt for mangelfull kontroll av juleribba etter nye kutt fra regjeringen.

DEL

(Siste)

– Så lenge ressursene til å etterleve regelverket og utføre kjøttkontroller blir svekket, er det også usikkert om forbrukerne i framtiden vil få en trygg juleribbe, mener leder Terje Olsen i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Mattilsynet.

Store konsekvenser

Han reagerer veldig sterkt på kuttet på ytterligere 25 millioner kroner til Mattilsynet fra regjeringspartiene Høyre og Frp sammen med Venstre og KrF. I sum betyr det 65 millioner kroner lavere i budsjett i 2018.

– Dette får dramatiske konsekvenser for Mattilsynets samfunnsoppdrag, mener John Leirvaag, leder i NTL.

– Mattilsynet er i dag til stede der det foregår slakting, men med disse kuttene frykter vi at kontrollen av blant annet juleribba blir mangelfull, sier Terje Olsen, og legger til at det ikke kan kuttes mer nå uten at det vil gå på bekostning av viktige tilsynsoppgaver.

Dette får dramatiske konsekvenser for Mattilsynets samfunnsoppdrag.

John Leirvaag, leder i NTL

– På de fleste områder i Mattilsynet må lover og forskrifter følges. Mindre ressurser betyr at Mattilsynet ikke får fulgt opp eget regelverk, og det vil gå utover hele tilsynets fagfelt. Dette må politikerne stå til ansvar for, mener Leirvaag.

Trygt drikkevann

Et annet viktig område for Mattilsynet er å sørge for trygt drikkevann i hele landet.

– Mange kommuner har dårlige ledningsnett og usikre vannkilder. Med nye kutt vil det også bli utført færre tilsyn på alle fagområder, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Leder av NTL, John Leirvaag.

Leder av NTL, John Leirvaag. Foto:

NTL frykter også at satsingen på dyrepoliti blir redusert.

– Regjeringen sier at det skal satses på dyrepoliti, men kuttene gjør at det vil mangle ressurser til å følge opp med faglig kompetanse, mener Leirvaag.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) kaller bekymringen for juleribba fra Olsen i NTL i Mattilsynet for grunnløs. Han sier at staten hele tiden bør effektiviseres med avbyråkratisering og administrasjonskutt.

– Mattryggheten i Norge er og vil bli prioritert. Det kan forbrukeren ta for gitt. I tildelingsbrevet mitt til Mattilsynet gis det klare føringer som innebærer en trygg matlevering til forbrukerne, sier Frp-statsråden til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Stortinget har vedtatt å redusere administrasjonskostnadene i Mattilsynet med 25 millioner. Det er en krevende jobb, og kuttet er større enn det vi la opp til, men Mattilsynet har klart omstillinger før. Det vil de gjøre nå også, sier han. (ANB)

Artikkeltags