Sist Fredriksstad Schakselskap var på tokt i den blå byen var i  1990. Også da endte bykampen mot Sarpsborg sjakklubb med et sviende nederlag.

Siden har det vært utkjempet et par bykamper i Østfoldhallen mot slutten av 90-tallet. Ifølge sikre kilder skal også de svart-hvite brettkampene ha endt med blå seier.

 

 

 

Smånervøs stemning

Før onsdagskveldens bykamp, der altså 22 spillere fra hvert lag møtte hverandre til dyst over to hurtigsjakkpartier , var det nervøs stemning i Sangerhuset i Storgata. Ryktene om et plankebylag med flere unge, lovende spillere spredde seg rask i lokalene. Og den Indre Østfold-bosatte Sarpsborg-veteranen, Dag Andersen, var blant dem som skalv mest.

– I kveld er Fredrikstad-favoritter, sa den drevne sjakkspilleren med uro i stemmen.

Men laget hans hadde altså ingen ting å frykte. Når regnskapet skulle gjøres opp viste det seg at bondehæren fra bygda ved Glommas utløp var utradert, hester slaktet og de kongelige ydmyket på verst tenkelig vis. Tablået viste en klar hjemmeseier. 24, 5 poeng versus 17, 5 poeng.

Unge Almir Prejevic, som seg hør og bør spilte i blå overdel med Spartalogo, var blant dem som vant sitt oppgjør. Han vant den ene kampen og spilte remis i den andre mot Amanda Irgens. Sistnevnte har god ranking og ble nylig nummer tre i NM for jenter.

Også klubbens pressetalsmann og humørspreder Lars Erik Eriksen gikk seirende ut av sitt oppgjør.

 

Bra rekruttering

Det hører med til historien at Fredriksstad Schakselskap deler skjebne med den rødhvite byens fotballag hva angår plass i ligasystemet, i andre divisjon. Sarpsborg sjakkrigere befinner seg i divisjonen over, men de er avhengig av eksterne resultater for at de skal holde seg i første divisjon.

Uansett er det bra med rekruttering hos begge sjakkforeningene i Nedre Glomma-regionen.

– Vi har rundt 90 medlemmer og får stadige flere. Det er vi veldig glade for, forklarer Rolf Livendahl, leder av nabobyens sjakkselskap. Han beseiret for øvrig Sarpsborg-leder Ole Førrisdahl med 1,5 mot 0,5.

Det var intet vondt blod mellom de to sjakkhøvdingene av den grunn. Rivaliseringen ligger på et svært vennskapelig nivå.

– Ja, vi samarbeider godt og trives i hverandres selskap. Planen er at vi nå skal få til en årlig bykamp mellom de to klubbene, forteller de to i kor.

Barnesjakk

Sarpsborg sjakklubb er mindre i antall medlemmer (rundt 50). Men også her gror det godt. Og terskelen for å begynne å spille er ikke høy.

– Vi arrangerer barnesjakk på Sangerhuset hver eneste fredag ettermiddag. Da er det bare å møte opp. Her er alle barn velkomne. Det er ikke nødvendig å kunne noe på forhånd, understreker Lars Erik Eriksen.