Homestart Familiekontakten truet med nedleggelse nå igjen?

Hanne Huseby, Home-start

Hanne Huseby, Home-start Foto:

Av

Mens andre kommuner satser på Homestart, reduserer Sarpsborg kommune tilbudet og legger ned, skriver koordinator Hanne Huseby i dette leserbrevet.

DEL

LeserbrevHomestart Familiekontakten er et familiestøtteprogram. Et forebyggende lavterskel tilbud til innbyggerne i Sarpsborg kommune med minst ett barn under skolealder og lite nettverk rundt seg.

Det er et unikt tilbud hvor frivillige familiekontakter kommer hjem til familien og gir av sin tid, cirka tre timer hver uke.

Det er internasjonalt, ble startet i England i 1973 og finnes i 24 land og nå på 36 steder i Norge. Andre kommuner satser på Homestart Familiekontakten. Sarpsborg kommune reduserer og legger ned.

I vår kom regjeringens strategiplan for foreldrestøtte ut: Trygge foreldre - Trygge barn (for det er vel det vi ønsker?). Her blir Homestart Familiekontakten nevnt som en samarbeidspartner som kan bidra inn i familiene. Det er gjort flere undersøkelser som viser dette.

Fordi mange er utrygge i forhold til barnevernet, er det lettere når en likemann kommer  inn i familien. Da  kan man åpne seg og avdekke problemer og vold i familiene. Mange ganger er det sammensatte ting. Dette gjelder både etnisk norske og utenlandske familier. Vi har opplysningsplikt til barnevernet.

Magne Raundalen, en kjent, eldre barnepsykolog, som også har sittet i styret for Homestart Norge, har alltid oppfordret helsesøstrene og også familiekontaktene til å gå på hjemmebesøk, for det er jo i hjemmet det skjer!  Homestart samarbeider med barnevernet, helsesøstrene og krisesenteret.

I Sarpsborg ser man kanskje for mye på  tall og statistikk og ikke på de magiske hverdagsøyeblikk og sammenhengen som en familiekontakt er med på å skape. Familiekontaktene avlaster i en sliten familie, kanskje med nyfødte tvillinger, de hjelper til med lekselesing, leser brev fra barnehage, skole og Nav. HSF hjelper til med bekledning i forhold til det norske klimaet. og hjelper til å skaffe klær og utstyr til veie.  Vi minner om barnehagefrister og så videre. 

Det snakkes om integrering og mange utenlandske ønsker seg en norsk venn, norske vaner og få kunnskap om det norske samfunnet. Her bidrar også Homestart Familiekontakten.  Vi gjør noe hyggelig sammen med familien og barna der. Kan ikke foreldrene norsk, da blir det problemer og vi skaper tapere. Etterpå skal dette repareres. Det å få en god start i livet er helt avgjørende for hvordan livet blir videre, det vet vi. Å reparere koster enorme summer.

HSF jobber med Empowerment- tankegangen som redskap. Vi ber familien si hva de ønsker hjelp til. Det er de som bestemmer i sitt eget liv. Vi kan veilede dem til å si hvor de kan gå videre. Vi prøver å hjelpe dem til å utvide nettverket sitt.  Dette skaper ofte en vinn, vinn situasjon.

Sarpsborg kommune har  hatt en visjon om at barn og unge skal lykkes i Sarpsborg. Store summer går til barnevernet som har millionunderskudd. Det sier jo noe om Sarpsborg kommunes utfordringer, men det gjøres mye bra. Familiesentrene er positivt tiltak hvor man kan henvende seg for å få hjelp til barna og til samtaler med familieterapeuter. Homestart har også kontor på et av disse familiesentrene.  Å be om hjelp, er en styrke og ikke et nederlag.

Ny opplysning viser at skoleungdom og studenter sliter med sin psyke. Dette er morgendagens foreldre.

Vi må starte med det forebyggende arbeidet så tidlig som mulig.

Jeg har vansker med å forstå at Homestart skal legges ned. Det er et lavkosttilbud hvor frivillige kommer hjem til familiene. De får kun kjøregodtgjørelse, noen kurskvelder og noen sosiale kvelder. Det bør jo eksistere i tillegg til barnevernet.

Kanskje dere i bystyret må tenke dere om en gang til. Det er ingen skam å snu!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags