Hamsuns betraktninger på russisk jord

«Hvem er ikke blitt overveldet av nattehimmelens glitrende stjernedryss og over presisjonen i skaperverket, det som fra et kristelig ståsted vitner om Guds allmakt, logiske tankegang og handlekraft?», skriver pastor Terje Berg - med utgangspunkt i Knut Hamsuns betraktninger. (Illustrasjon: Kawa Ahmed)

«Hvem er ikke blitt overveldet av nattehimmelens glitrende stjernedryss og over presisjonen i skaperverket, det som fra et kristelig ståsted vitner om Guds allmakt, logiske tankegang og handlekraft?», skriver pastor Terje Berg - med utgangspunkt i Knut Hamsuns betraktninger. (Illustrasjon: Kawa Ahmed)

Av
DEL

Det sies at dikteren Henrik Ibsen i sine gedigne verker har over tusen uttalelser som enten er bibelsitater eller henvisninger til Bibelen. Hvor mange slike det finnes hos forfatteren Knut Hamsun vet jeg ikke, men det er ganske mange. I 1902 gjorde han og hans kone, Bergljot, en reise til Russland. Dette førte til at Hamsun allerede året etter utgav boken «I æventyrland», en spennende reiseskildring.

En natt er han betatt av den russiske stjernehimmelen, der Syvstjernen står like over hans hode. «Aldri har jeg sett så lyst stjerneskinn som her, og månen er bare vel halv, men skinner som hel», skriver han. Og han fortsetter: «Jeg setter meg på marken og ser til værs, og da jeg er en av dem som ennå ikke er kommet på det rene med Gud, sitter jeg en stund i tanker om Gud og hans skapning».

Hvem er ikke blitt overveldet av nattehimmelens glitrende stjernedryss og over presisjonen i skaperverket, det som fra et kristelig ståsted vitner om Guds allmakt, logiske tankegang og handlekraft? Hamsun vet at det vil møte ham mange vanskelige utfordringer i tsartidens Russland, men når han ser tilbake, sier han: «Gud vet dessuten hvilke langvarige ubehageligheter jeg muligens kom opp i her i dette land hvor jeg ikke kunne svare for meg». Slike uttalelser er det mye visdom i.

Bibelen sier: «Herren skuer fra himmelen ned på menneskenes barn for å se om det er noen forstandig, noen som søker Gud». Troen erkjenner Gud, det samme burde vett og forstand gjøre!

Livet er mer enn det vi kan måle i kroner og arealer

Terje Berg

Og vanskeligheter ble det nok av for det norske forfattergeniet – ikke bare i Russland, men også i eget land. Forresten, hvem opplever ikke vanskeligheter i livet? Vi er da ikke lovet bare å vandre på roser. De skjønneste rosebusker har dype torner, som kan stikke til blods. Det har jeg selv opplevd: Vårt yndige dukkehjem i Halden ble en sommernatt for 35 år siden i løpet av en halvtime forvandlet til en rykende ruinhaug, to uker etter at jeg hadde fått en alvorlig kreftdiagnose. Jeg lærte å gå litt stillere i dørene!

Terje Berg, pastor i pinsebevegelsen

Terje Berg, pastor i pinsebevegelsen

Så tilbake til Hamsun: På en dramatisk måte skildrer han dagen da gendarmer trolig ville arrestere ham slik at han skulle ende sine dager i et russisk fengsel. Han skriver: «Jeg skulle skrive veggene fulle av setninger som senere ville bli utforsket og utgitt som bok. Jeg ville få all mulig oppreisning etter døden; men hva nytte hadde jeg av det nå? Jeg har aldri svermet for den heder som lå i store bronsestatuer av meg omkring i byene i Norge (!), tvert imot, hver gang jeg har tenkt på disse statuer etter min død har jeg heller ønsket meg verdiene for dem nå - hit med kontantene!» Innbilsk, eller? Hamsun kunne være bitende ironisk, og han hadde selvironi. I 40-årsalderen tror han at det etter hans død vil være bronsestatuer av ham i hele landet, men det var jo før han rotet seg inn i det han ble dømt for etter krigen: Landssviket!

Heder og ære etter døden er én ting, verdier her i livet er en annen ting. Hamsun sier nesten litt morsomt, «hit med kontantene» – som betyr, «flere velsignelser i dag da, Gud!»

La oss ikke streve oss i hjel, men vite og sette pris på åndelige verdier som barmhjertighet, kjærlighet og trofasthet

Terje Berg

La meg også i denne betraktningen rette fokuset mot strev etter materielle verdier sammenlignet med evigheten. I Hamsuns levedager var det mange som ønsket å legge under seg jord og mer jord, arealer, så langt øyet kunne se! Litt lenger ut i reiseskildringen fra Russland gjenforteller Hamsun en liten skisse av den russiske forfatteren Tolstoj, som bærer tittelen «Hvor meget jord behøver et menneske?» Den handler om bonden Pacham som finner ut at han har for lite jord. Han kjøper mer og mer, også naboeiendommer og blir en liten godseier. Suget etter mer og mer jord er årsaken til at han sliter seg ut. En dag finner hans tjener ham død på marken. Så skriver Hamsun: «Der lå han nå. Men så tok tjeneren og grov en grav til sin herre - og graven var to meter lang - det er nettopp så mye jord som et menneske behøver, det er to meter til en grav!» Sjokkerende og ransakende! Ramsalt humor – skjønt humor? «Nå lever vi», sier også Bibelen. «Nå!». Derfor er det viktig at vi senker farten langs livets landevei og stanser ved noen av rasteplassene. La oss ikke streve oss i hjel, men vite og sette pris på åndelige verdier som barmhjertighet, kjærlighet og trofasthet.

Oppsummering: Hvilken verdi har gode ord og minner etter døden? Det er nå vi trenger oppmuntringen, hjelpen og all mulig støtte - både fra Vårherre selv og fra våre medmennesker. Ingeborg Næstved sier det så vakkert: «Gi meg en blomst mens jeg lever, så øyet kan frydes derved». Kanskje du i dag tenker på noen som trenger en oppmuntring. La tanken bli til handling. Det fører Guds velsignelse med seg.

Livet er mer enn det vi kan måle i kroner og arealer. Det åndelige aspektet må ikke glemmes. Øvrige viktige verdier er familie og venner. La oss ta vare på hverandre og bygge gode relasjoner.

Velsignet helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags