Åpent brev til ordfører Sindre Martinsen-Evje

Sveinung Eide Hansen

Sveinung Eide Hansen Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevVår ordfører og brennende ildsjel for Sarpsborg by, Sindre Martinsen-Evje, takk for invitasjonen til pølsefesten din. Du har invitert alle som har bidratt litt ekstra i jubileet til pølsefest på Sarpsborg scene. Jeg var så heldig å skrive den offisielle jubileumslåta til byens 1000-års jubileum.

Låta mi, «Tusen år og tusen til», var mitt bidrag. Sangen tar opp byens stolte historie, og den omhandler derfor også jernbanedebatten, om du vil eller ei. Nå lurer jeg på hvilket jubileum jeg egentlig har bidratt til? Hvordan kan vi feire jubileet og historien, og samtidig vedta noe som kommer til å ødelegge den? Hvordan kan du gjøre dette som «stolt særping»?

Her er to grunner til at jeg takker nei til å komme til pølsefesten din:

1. Historien - det er to viktige grunner til at vi kan feire at Sarpsborg er tusen år:

- Olav den hellige grunnla byen Borg i 1016.

- Industrien som bygde dagens Sarpsborg, ettersom Borg raste ut i elva i 1702.

Og du som ordfører i en av norgeshistoriens viktigste byer, skal legge et dobbeltspor tvers over plassen som representerer begge deler av historien vår.

Bare tenk på dette: Ingen ville lagt et dobbeltspor gjennom Gamlebyen i Fredrikstad eller Domkirkeodden på Hamar. Men du skal ødelegge den stakkars lille fliken av stolthet, identitet og norgeshistorie vi har igjen etter raset i 1702.

Og jeg hører dere si at det jobbes iherdig med å skåne Olavsvollen og Tarris. Men ettersom Sarpsborg Ap lovet gratis buss på kveldstid rett før kommunevalget, så tar jeg ingenting for sannhet. Jeg har ennå ikke tatt noen gratis buss. I tillegg til å ødelegge Olavsvollen og området rundt, så havner Tarris så absolutt i faresonen - grunnlag nummer to for Sarpsborgs eksistens: Industrien og arbeiderne.

Du representerer Arbeiderpartiet, men det virker ikke som om du kjenner din historie. Jeg kjenner i alle fall mine røtter:

Ekstreme lange arbeidsdager, barnearbeid, forferdelige arbeidsforhold og sykdom. For eksempel slet mange med å svelge maten sin på grunn av hevelser i munn og hals. Det var syreforurensing. At disse menneskene ikke unnes et verdig og levende minne, gjør meg flau. S-linja di berører begge deler av vår historie.

2. Framtida - de neste tusen åra skal bli vanskelig å overleve, hvis vi skal tenke slik du gjør. Naturen trenger ikke menneskene, menneskene trenger naturen. Problemet er at temperaturen på kloden ikke skal stige mye mer før det er uutholdelig andre steder på kloden. Min og de neste generasjoner kan bli vitne til en enorm folkevandring. Vi snakker milliarder. Dessuten merket jeg meg at Norsk institutt for luftforskning meldte at luftkvaliteten var helsefarlig i Fredrikstad og Sarpsborg. Hovedutslippene kom fra vedfyring og transportmidler. Hva kan vi gjøre i denne saken? Jo, det er enkelt:

- Få gods over på jernbane.

- La toget vinne over bilen.

Det er bare å ta en prat med tidligere sjef for NSB, Osmund Ueland. Og foreløpig er ikke du med på å redde kloden. Det setter selvfølgelig ikke min generasjon pris på. Vi kjemper iherdig. Bare se på Greenpeace eller Natur og Ungdom.

I mai var jeg vitne til noe fantastisk. Det er slik historien skal brukes. Hafslund barneskole fylte 100 år og jeg fikk være med på feiringa sammen med låta mi. Vi spilte den sammen med hele skolen i gymsalen. Jeg ble helt blåst av scena, fordi ALLE kunne sangen

Ikke bare det, de kjente også godt til Sarpsborgs historie etter å ha gått tusenårsstien. Over en av de aller viktigste delene av den stien, skal du og bystyret legge en jernbane! Etter å ha sett hvor glad disse elevene ble i sin historie, så blir jeg lei meg når jeg tenker på de neste tusen åra. Hvordan kan du ta fra oss dette, Sindre?

Derfor kommer ikke jeg på pølsefesten din, Sindre. Du tråkker på min identitet, mine røtter: Hvorfor jeg tør å «preke» i stedet for å  «prate» når jeg treffer noen ute i verden som sier at østfolddialekta er stygg, og du tråkker på min framtid. Aksjon Rett Linje (ARL) tar ansvar for begge punktene jeg har redegjort for over. Derfor brukte jeg ARL sin lue på scena under tusenårslåta og derfor gir jeg dem min støtte.

Jeg, som de fleste sarpinger, elsker byen min. Derfor kommer jeg til å tilgi deg og partiet hvis dere snur. Jeg vil ikke plage mennesker, jeg vil samarbeide! Men foreløpig blir jeg sint og fortvilet. Du kommer med feilaktige påstander om jernbanedebatten og skaper kaos - men verst av alt: Hvem i alle dager er det du har feiret i dette jubileet? Du er vår ordfører. Ta ansvar!

Hilsen Sveinung Eide Hansen og tusen år gamle Sarpsborg, som begge er stolt over tusen år, men redd for tusen til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags