I lørdagens SA kom sjokket!

Advokaten, skihopperen, kulturpersonligheten, rockeren og øldrikkeren Harald Otterstad tar farvel med ølet og kaller det en vellykket skilsmisse. Hvor er verden på vei?

Det er jo vel og bra at Otterstad ikke blander ølet inn i yrket som advokat, eller som skihopper (sistnevnte ville mest sannsynlig ført til ny bakkerekord, og dertil tilhørende dopingdom der han kunne forsvart seg selv), men en rocker som ikke drikker øl blir litt vel puslete, eller? Det blir jo ikke helt det samme å blande rock 'n' roll med en Olden. Ballroom Blitz med en dråpe sitron, liksom...

Heldigvis gjør Otterstad det klinkende klart at dette er et personlig valg, og at han ikke akter å bli noen mørkemann, eller avholdsmann, for den saks skyld

Tormod Magelssen, president, Gambrinus Borgølets Venner

 

Heldigvis gjør Otterstad det klinkende klart at dette er et personlig valg, og at han ikke akter å bli noen mørkemann, eller avholdsmann, for den saks skyld. Årsaken til at han nå kaster ølet tilbake der «David kjøpte det», er av helsemessige årsaker. Øl skal visstnok ikke være sunt, og midjemålet til Otterstad skal også ha est ut i takt med inntaket. At øl går ut over midjen er riktignok en sannhet jeg selv har erfart, men ellers er ølets helsebringende effekter ikke av ukjent karakter. Øl kan motvirke både slag og hjerteinfarkt, man får bedre søvn etter inntak av en øl eller to, og hovne føtter etter en lang fottur kan «repareres» ved å sette beina i et fat med øl. Min mor, som for øvrig var en meget edruelig person, sverget også til øl – i håret. Akkurat den effekten er jeg vel mer tvilende til etter å ha sett hårmanken til en og annen ølhund (ikke ta det personlig, Harald)!

 

I artikkelen antyder Otterstad at han nå kanskje blir korsfestet av ølklubben Gambrinus, men hos oss driver vi ikke med kors og slikt. Det nærmeste vi kommer religionsutøvelse er når vi synger «Vårt øl det er så lett en Borg», med tekst av Gambrinus-medlem Jon Efskind. Derimot har han sørget for at han ikke vil få noen Gambrinus-pris i framtiden, ei heller et medlemskap i Gambrinus Borgølets Venner. En av våre stiftere og foreningens opphavsmann, Torje Braadland, så nemlig for seg en forening som skulle være «en slagkraftig forening som kunne tale ølets sak med ånd og kraft». Og under §2 i våre statutter står følgende å lese: «GAMBRINUS, Borgølets venner» skal gjennom aktiv innsats fremme Borg-ølets kulturbærende tradisjoner.

Der har med andre ord ingen som ikke drikker øl noen plass.

«Lykke til med skilsmissen Harald! Skulle du angre deg skal du vite at du er velkommen tilbake til oss øldrikkere»

Tormod Magelssen, president, Gambrinus Borgølets Venner

 

Harald Otterstad er kjent som den svakes forsvarer og en mann av folket. Derfor er det jo litt trist at han nå velger bort folkets drikk, til fordel for et glass hvitvin eller musserende. Jeg håper derfor ikke at han nå også fjerner seg fra folket, men fortsetter sitt virke blant oss vanlige og øldrikkende medlemmer av almuen. Det er jo der du hører hjemme, Harald!

Til slutt vil jeg ta med et vers fra visen «Ode til Borg bryggeri» av Louis Jacoby:

«Det kan storme i et vannglass, men det skummer i mitt krus. Og jeg brygger på en tanke i mitt lune bryggerhus. Tenk at gjær og malt og humle kan bli til edel drikk. Når jeg dør, skal tanken tumle til hver sarpepils jeg fikk».

Lykke til med skilsmissen, Harald! Skulle du angre deg skal du vite at du er velkommen tilbake til oss øldrikkere. Og vender du tilbake skal jeg egenhendig skjenke deg en Borg-pils i Svaleskiva på vårt kjære bryggeri.