……..ser ikke skogen for bare jernbanespor

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevI SA torsdag 8. juni har politisk kommentator i FB Øivind Lågbu en analyse av de siste politiske meningsmålinger for Østfold. Tall - som etter Lågbus mening - var noe overraskende, spesielt for Ap.

Lågbu og jeg er helt enige om årsaken til Frp og Høyres tilbakegang - passasjeravgiften som førte til nedleggelse av Rygge. Personlig er jeg overrasket over at utslaget ikke er større.

Men årsaken til at Ap ikke har gått fram mer ser ikke Lågbu helt klart. Det er et annet samferdselsprosjekt som Ap i fylket har tvunget fram som må ta skylden for det. Det heter interCity gjennom Fredrikstad og Sarpsborg.

Vi som bor utsatt til i dette området sitter ikke stille og venter på gravemaskinen - vi snakker med folk rundt oss og flere og flere er enige med oss om at dette er et historisk overtramp av Østfolds politikere. Jeg leser nå at det leffles med kulvert både her og der fra politikerne i Sarpsborg. BaneØst er ikke enige med politikerne, men godtar en utredning. Den kommer helt sikkert tilbake med skyhøye kostnader og blir dermed lagt bort. For de som skal vedta dette i siste ende er opptatt av en ting - penger.

OG uansett om det blir kulvert så må mange hus rives på Lande. En kulvert er ikke det samme som tunell i en anleggsperiode. Det er en åpen løsning der det settes ned betongtunell før massen fylles tilbake over betongelementene. Dermed må hus rives - og masse lagres i anleggsperioden.

Usikkerhet

Vi som bor i området vet ikke helt hva vi skal gjøre - eller hva som skjer. Usikkerheten skaper frustrasjoner i familier som ikke vet hva de gjør eller hvor de bor i framtida. Noen har slått seg til ro med at vi får jo skikkelig erstatning for husene våre. Hvem har sagt at staten strør om seg med milde gaver i slike situasjoner? Dette fungerer slik at staten kommer med sin tasktmann - eier av eiendommen har sin - så enes man da. I de fleste tilfeller ender man nærmest statens takst. Når skjer dette? Kan vi som bor i de foreslåtte traseene be om slik takst nå, så vi kommer oss ut av usikkerheten og inn på boligmarkedet?

Hvor har Sarpsborg kommune tomtearealer for oss som vil bygge tilsvarende det vi i dag har av hus? Hvor skal barna våre gå på skole dersom Lande skole blir berørt - gamle høyskolebygget står jo «ledig», men har det bygget de fasiliteter som skal til for å tilfredsstille de krav som dagens skole krever? Det er veldig mange uavklarte spørsmål og offentlige byggeprosjekter er ikke alltid like kjent for å være koordinerte når flere «etater» skal samarbeide og inn i det samme prosjekt.

Jeg håper jo at Sarpsborg kommune har satt ned en gruppe som skal se på flere av disse spørsmål allerede. Har de ikke gjort det så bør det gjøres. Jeg vil anbefale politikere og administrasjonen i Sarpsborg om å ta en tur til Ullensaker kommune og be om en orientering om prosessen rundt utbyggingen av Gardermoen. Det var en stund det var et være banneord å si fy Opseth på Gardermoen i stedet fir fy f…… La oss ikke håpe det blir styggere å si fy Håbet i stedet for fy f…. i nedre Glomma regionen.

Anton Granhus

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags