Gå til sidens hovedinnhold

– Vår bys historie skal formidles og gjøres relevant for vår egen tid og for fremtiden

Artikkelen er over 2 år gammel

«Olavsdagene anses i dag som en troverdig historieformidler og lykkes med å gjøre byens historie levende. Vikingmarked, teaterforestillingen om Olav den Heldige og pilegrimsleden har bidratt til å styrke innbyggernes bevissthet om sitt eget hjemsted og kulturarv», skriver Therese Thorbjørnsen (Ap), leder i utvalg for kultur og oppvekst i Sarpsborg kommune.

Kronikk - Olavsdagene Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Landeparken er gjort om til et storslått vikingmarked. Lokale og utenlandske vikinger har rigget seg opp for å ta imot tusenvis av sarpinger og ta dem med tilbake i tid. «Visund» er satt ut og seiler stolt på Tunevannet med små og store vikinger på tokt. Og fredag er det urpremière på et helt nytt spel. Utsolgt première - og ekstraforestilling er satt opp.

Dette er kulturbyen Sarpsborg. Dette er Olavs by.

Tusenårsjubileet viste oss hvordan gode, lett tilgjengelige, mangfoldige kulturtilbud til befolkningen bidrar til å skape engasjement og attraktivitet.

Bystyret vedtok rett før sommeren nye strategier for Olavsdagene. Vi skal bli en av Norges fremste kulturkommuner. Vi skal bli et mer attraktivt sted å bo, jobbe og oppleve. Vi skal bruke vår unike historie til nettopp dette.

Olav Haraldsson grunnla vår by i 1016. Han levde her, han giftet seg her og styrte landet herfra. Sammen skal vi bruke denne historien for å skape vekst og utvikling innen kultur, næring, reiseliv og folkehelse.

De siste tiårene har vi sett en oppblomstring av lokale festivaler, spel og kulturarrangementer over hele landet. Dette fører ikke bare til økt verdiskapning, men styrker også lokal identitet og stedstilhørighet.

Olavsdagene anses i dag som en troverdig historieformidler og lykkes med å gjøre byens historie levende. Vikingmarked, teaterforestillingen om Olav den Heldige og pilegrimsleden har bidratt til å styrke innbyggernes bevissthet om sitt eget hjemsted og kulturarv. Byens tusen år lange historie og Olavs betydning i Norges historie skaper identitet og stolthet.

Identitet- og omdømmeundersøkelsen fra 2016 viser at Sarpsborg sitt omdømme fikk et løft etter tusenårsjubileet, og at innbyggerne ble mer stolte og engasjert.

 

Jeg vet at det er lagt ned hundrevis av arbeidstimer i en intens sommervarme fra ansatte i Sarpsborg kommune og fra frivillige i ukene før Olavsdagene. Det er mye logistikk som skal være på plass før fredagens åpning av Olavsdagene.

Dere har jobbet hardt for at Landeparken kan fylles med glade sarpinger som skal få en unik opplevelse og drømme seg bort i vikingtiden. Takk for jobben dere gjør og har gjort.

Her hjemme er sverdene og skjoldene fra i fjor tatt frem, og vikingklærne er på.

Fredag skal vi få oppleve hvor spektakulært det er å sitte i gressbakken ved Lækkert og se spelet om «Olav den Heldige og Ranes hemmelighet». Resten av helgen skal vi smake, kjenne, lukte og ta på vikingtiden idet vi går gjennom Landeparken i naturskjønne omgivelser i et historisk sus. Og vi skal ut på tokt i vikingskip.

Det er moro å gå rundt i parken og snakke med folk som har vært på vikingtokt eller lært seg å spikke smørekniv, eller fått en smak av vikingtid. Det lyser litt ekstra i øynene til folk, smilet sitter litt lettere og jeg liker å tro at stoltheten av å være nettopp fra denne byen med denne flotte unike historien kjennes litt ekstra stort noen sommerdager i juli.

Vår bys historie skal formidles og gjøres relevant for vår egen tid og for fremtiden. Begrepet Olavs by brukes i visjonen for å vise til vår betydningsfulle og unike historie. Olav Haraldsson og Olavsarven er kjent langt utover Norges grenser. Denne historien og denne arven tilhører Sarpsborg.

Vår fortid fortelles og vår fremtid skapes i Olavs by.

Kommentarer til denne saken