Gå til sidens hovedinnhold

Hva er feil med det arbeidet som drives blant barn og unge i trossamfunnene?

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Tre millioner til lag og foreninger i Sarpsborg»

Så flott lød overskriften i SA 29. mai. I disse dager er det oppstart på de fleste fritidsaktiviteter rundt omkring i kommunen. Men denne høsten er det flere grupper som starter opp uten å ha mottatt en eneste krone av de tre millionene.

På grunn av endringer i retningslinjene var det 26 lag som ikke fikk støtte i år, og det virker som det er tenkt å være en permanent ordning.

De fleste (alle?) som ikke fikk tilskudd er fra trossamfunn, står det å lese i samme avis. Det vil si de som driver barne- og ungdomsarbeid i kirker og bedehus. Rådmannen sier: «Søknadene vil for inneværende år innstilles til avslag». Og slik ble det.

Jeg må si at jeg er lettere oppgitt og en smule frustrert. Og først må jeg spørre: Hva er feil med det arbeidet som drives blant barn og unge i trossamfunnene? Dette bør rådmannen gi et klart svar på.

Nå skal jeg være litt personlig. Jeg har brukt mesteparten av livet mitt, både som ansatt organist og på frivillig basis, i arbeid blant barn og unge.

100-vis av barn og unge har vært med i korarbeidet jeg har drevet som organist. Jeg har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding i løpet av de 38 årene jeg har drevet med dette.

Derimot har jeg fått mange takkens ord fra foreldre som har følt dette som et trygt og godt miljø å være i. Og i den senere tid treffer jeg voksne som takker for tiden i korene, og hva det har betydd for dem som mennesker.

Jeg har etter beste evne lært de gode holdninger, og til å bli gode samfunnsborgere og medmennesker. Er ikke det noe vi trenger i dag? De har fått med seg en god ballast i livet.

Og med den samme målsettingen er det mange som driver rundt omkring i menighetene, det være seg kor, barnegrupper, ungdomsgrupper, speidere og så videre.

Og nå skal ikke dette arbeidet verdsettes mer. Forstå det den som kan.

For en del år siden ble Ungdomskoret Exodus (som jeg da drev) belønnet med et ekstra stort beløp fra Kulturmidlene p.g.a. sitt gode arbeid. Koret er fortsatt i drift med de samme målsettingene, men nå har synet på dette gode arbeid tydeligvis snudd.

Og så må jeg få sette dette litt i perspektiv. Etter årets Gatebilløp på Rudskogen leser vi blant annet:

Arrangør fortviler etter fyll og vold på Gatebilfestivalen.

Ødelagte biler og utslåtte tenner. Politiet pågrep 12 personer i løpet av natten.

En ung mann er pågrepet for forsøk på voldtekt.

Vold, bråk, narkotika og promillekjøring har funnet sted.

Som vanlig, sier politiet.

Og da må jeg spørre: Er dette vanlig oppførsel?

Og etter at det hele var over så ble det plukket opp 100 tonn med søppel.

Ja, dere leste riktig – 100 tonn med søppel! Dette var fra ett arrangement.

Jeg er lettere sjokkert. Det er så langt fra mine idealer for oppdragelse og holdninger som det går an å komme, og som jeg har forsøkt videreføre i mitt arbeide blant barn og unge.

Og hver eneste helg leser vi om uroligheter i byene, slagsmål og det som verre er. Dette er visst vanlig.

Jeg har vært på noen kristne stevner i sommer.

Jeg nevner: Flere hundre ungdommer samlet i teltleir. Ikke en eneste politi var tilkalt i løpet av uken. Ikke noe vold. Ikke fyll. Og, da de dro kunne jeg ikke se at et eneste papir lå igjen på plassen!

Kanskje det er på tide å gjeninnføre god kristen oppdragelse og folkeskikk i vårt samfunn?

Norge er tuftet på kristne grunnverdier, og nå skal ikke barn og unge som har sine aktiviteter i kirke og bedehus få en eneste krone. Hvor er logikken?

Ja, jeg bare spør.

Kommentarer til denne saken