Våkne elever

SA NEI: Elevene Julie Kjenne og Madeleine Fallang er opptatt av gratisprinsippet i den videregående skolen.

SA NEI: Elevene Julie Kjenne og Madeleine Fallang er opptatt av gratisprinsippet i den videregående skolen.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Gratisprinsippet gjelder også for elever i den videregående skolen. Det betyr at «Opplæringa i offentleg vidaregåande skole eller i lærebedrift er gratis», som det klart står i opplæringsloven. Loven er tydeligst på at læremidler skal være gratis, men Utdanningsdirektoratets tolkningsuttalelse er tydelig på at også turer i skolens regi skal være gratis.

LES OGSÅ: Gratisprinsippet brytes på skole

Derfor var det helt riktig av elevene Julie Kjenne og Madeleine Fallang ved Greåker videregående skole å si ifra da de fikk beskjed om å betale 100 kroner for bussen til en obligatorisk klassetur til Oslo. Fallang hadde tatt opp saken med Elevorganisasjonen og med henvisninger til opplæringsloven sørget hun for at klasseturen ble gratis.

LES OGSÅ: Kjenner ikke til rettigheten

Det er flott at unge elever er opptatt av hvilke rettigheter de har på videregående skole. Opplæringen skal være gratis slik at alle elever kan delta på lik linje, uavhengig av økonomisk bakgrunn. 100 kroner for en bussbillett til Oslo er ingen stor sum, men for dem som ikke har 100 kroner ekstra å bruke, så er det et betydelig beløp.

LES OGSÅ: – Ikke et stort problem

Liv Tronstad i Eleveorganisasjonen sier at gratisprinsippet i den videregående skolen stadig brytes. Hun sier at det er et problem at elevene ikke kjenner til egne rettigheter. I denne saken vil vi påstå at det er et større problem at lærere ikke kjenner til konsekvensen av gratisprinsippet. Rektor ved Greåker videregående skole har en større og viktigere informasjonsjobb å gjøre overfor sin stab enn Elevorganisasjonen har overfor elevene. Utdanningsdiretoratets tolkning og redegjørelse av hvilke reiser i skolens regi som skal være gratis, er etter vår oppfatning klinkende klar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags