Hvem snakker med hvem? MDG vil ha et kommunalt lobbyregister

REGISTER: Frank Vigart Eriksen og MDG i Sarpsborg ønsker et lobbyregister i Sarpsborg kommune. Foto:  JARL M. ANdersen

REGISTER: Frank Vigart Eriksen og MDG i Sarpsborg ønsker et lobbyregister i Sarpsborg kommune. Foto: JARL M. ANdersen

Av

I dagens bystyre skal politikerne behandle revidering av kommunens etiske retningslinjer der åpenhet løftes fram. Miljøpartiet De Grønne vil igjen fremme forslag om å innføre et lobbyregister for politikere og administrasjonen i Sarpsborg kommune.

DEL

LeserbrevPolitiske partier har et stort ansvar for å bidra til en faktaorientert og inkluderende politisk debatt og politisk styre både lokalt og nasjonalt. Politikere er viktige premissleverandører i samfunnet. Måten vi snakker på har stor innvirkning på hvordan den politiske debatten foregår. Dette gjelder ikke bare hvordan vi prater, men hva vi gjør og hvordan vi involverer de som har gitt oss tilliten.

Miljøpartiet De Grønne i Sarpsborg har også tidligere foreslått å innføre et lobbyregister og løfter i torsdagens bystyremøte saken på nytt.

De Grønne er av den oppfatning at den beste grobunnen for økt deltakelse er mer medvirkning, involvering og ansvarliggjøring. Og dersom alle ser nytten av å engasjere seg skaper vi samhørighet i kommunen vår. Vi er tilhengere av demokratiet og en viktig del av et demokrati er nettopp åpenhet. Vi ønsker mer åpenhet og synlighet over hvem som prøver å påvirke politiske beslutninger i kommunen vår.

Gjennom årene har debatten om lobbyregister vendt tilbake med jevne mellomrom og med PR-byråer, store utbyggere og profesjonelle lobbyister er dette temaet viktigere enn noen gang.

For sitt arbeid med å fremme åpenhet og merinnsyn fikk Arbeiderpartistyrte Trondheim tildelt Åpenhetsprisen i 2015 og i fjor vedtok de å innføre et kommunalt lobbyregister. Også i Fredrikstad begynner de å synes tanken er interessant. Kommunikasjonsforbundet og PR-bransjen generelt er også positivt innstilt til dette.

De Grønne ønsker et obligatorisk lobbyregister for politikere og administrasjonen i Sarpsborg, fordi vi mener det kan være et viktig bidrag for å gi befolkningen økt tillit til politikerne og kanskje også bidra til å øke valgdeltagelsen og involvering fra innbyggerne.

I torsdagens bystyre skal vi behandle revidering av kommunens etiske retningslinjer der vi løfter frem åpenhet. Vi skal bidra til åpenhet og innsyn i arbeidet vårt.

Derfor kommer De Grønne igjen til å fremme forslag om å innføre et lobbyregister for politikere og administrasjonen i Sarpsborg kommune!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags