Mange muligheter i Sarpsborg sentrum

«Sarpsborg har en flott og lang gågate, og det er mange muligheter og potensial i Sarpsborgs hjerte - sentrum. Likevel opplever ikke alle et levende mangfoldig sentrumsliv, noe vi særpinger ønsker for byen vår», skriver Helene Winther, lokallagsleder i Miljøpartiet De Grønne i Sarpsborg, i dette innlegget. (Foto: Jarl M. Andersen)

«Sarpsborg har en flott og lang gågate, og det er mange muligheter og potensial i Sarpsborgs hjerte - sentrum. Likevel opplever ikke alle et levende mangfoldig sentrumsliv, noe vi særpinger ønsker for byen vår», skriver Helene Winther, lokallagsleder i Miljøpartiet De Grønne i Sarpsborg, i dette innlegget. (Foto: Jarl M. Andersen)

Av
DEL

ByutviklingSarpsborg har en flott og lang gågate, og det er mange muligheter og potensial i Sarpsborgs hjerte - sentrum. Likevel opplever ikke alle et levende mangfoldig sentrumsliv, noe vi særpinger ønsker for byen vår.

Det er ingen tvil om at sentrumsutvikling krever satsing, innovasjon, nytenkning og ikke minst taktisk tekning. I gjeldende sentrumsplan står det «vi ønsker et attraktivt og levende sentrum». Hvordan skal vi gjøre ord til handling?

Miljøpartiet De Grønne i Sarpsborg mener ett av de konkrete tiltakene ligger i at vi må se nytt på koordinatorrollen til iSarpsborg. Det kan også tenkes at i stedet for å samle arrangementer til en helg for å sikre mye mennesker, bør man heller fordele arrangementene på helgene i sesongen, slik at man alltid vet at det skjer noe i byen om man tar seg en tur til byen en lørdag formiddag.

Peter Butenschøn, en av landets mest kjente byplanleggere, mener Sarpsborg har en av Nord-Europas vakreste gågater. Det må vi ta med oss videre. Han mener vi bør strekke gågatens liv helt opp til Borgarsyssel, dette ønsker MDG Sarpsborg å realisere.

Blant sarpingene som styrer byen vår er det mange ildsjeler, særlig ildsjeler for sporten i den blå byen vår. Det samme engasjementet må vi ha for hjertet av Sarpsborg!

MDG er ikke i tvil om at en levende bykjerne er avhengig av mangfold i næringsliv, både privat og offentlig, fra lokale butikker til kjeder, og fra attraktive kulturtilbud til gode matopplevelser.

Det er ingen tvil om at kulturskolen må videreutvikles og at biblioteket vil være en motor for aktivitet i sentrum.

Vi må ha gode fasiliteter og lekeplasser for barn. Sammenligner man med andre byer er det en ting vi erfaringsmessig ikke kommer utenom, bilfritt sentrum skaper vekst av folk i sentrum. Da må det likevel tilrettelegges for gode parkeringsmuligheter utenfor sentrum og gode kollektivløsninger.

Vi må også satse på gode trygge sykkelveier inn til sentrum! Gågatene må også i større grad tilrettelegges for de med funksjonsnedsettelser, i dag er dette ikke ivaretatt.

Det er bred politisk enighet om at vi skal ha vekst i sentrum. Da må man i større grad også ivareta grønne lunger og grønnstrukturer i sentrumskjernen.

Vi trenger politikere som tør; tør å satse og tenke nytt rundt byen vår. Vi i MDG tenker det må tenkes nytt rundt konkrete tiltak for å gjøre gågaten til den attraksjonskraften vi ønsker.

Ser man til Stavanger gjennomførte de et prosjekt som blåste nytt liv til en av deres gater. De ansatte en fargekonsulent som skulle fargelegge hele gata og grå asfalt ble erstattet av innbydende brostein. Det var mye motstand, men likevel, da de satset fullt ga det resultater og en positivitet de ikke hadde forestilt seg. Det har uten tvil trukket handelen til den nye gågata, forteller de.

Kanskje er det noe slikt Sarpsborg trenger? Det bør i hvert fall tenkes utenfor boksen! Kanskje burde vi hatt enda flere langtidskonsepter enn vi har i dag, ikke bare på torget, men noe som strekker seg oppover gågaten og utover byen.

Kanskje kan aktiviteter i kulturskolen og bibliotekets regi være med på fylle tomme butikklokaler og byrom med liv. Eller hva med frivilligheten? De trenger mer plass og fortjener å synes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags