– Ap kunne ikke hatt en bedre opposisjon

Tidligere Høyre-politiker Marit Kildedal vil fortsette i bystyret - denne gang som kandidat for Det Rette Parti. – Kampen internt i Høyre kostet mye, skriver Kildedal i dette innlegget. (Foto: Johnny Helgesen)

Tidligere Høyre-politiker Marit Kildedal vil fortsette i bystyret - denne gang som kandidat for Det Rette Parti. – Kampen internt i Høyre kostet mye, skriver Kildedal i dette innlegget. (Foto: Johnny Helgesen)

Av

«Ap og Høyre i Sarpsborg står hverandre nå så nært politisk at det i praksis nesten er meningsløst å snakke om to forskjellige politiske ideologier», skriver tidligere Høyre-politiker Marit Kildedal, som nå er listekandidat for Det Rette Parti.

DEL

Valg 2019«Kjemp for alt hva du har kjært – dø politisk om så det gjelder». Denne setningen hadde jeg med i mitt innlegg i bystyret da jernbane-debatten hardnet til i 2018- ikke minst i mitt eget parti.

Jeg gikk til valg i 2015 på et partiprogram som omhandlet rett linje. Bystyregruppa valgte mer eller mindre over natten å stemme imot å utrede forslaget om rett linje, og torpederte dermed sitt eget vedtatte partiprogram. Ifølge Høyre sine statutter skal vesentlige endringer i programmet først tas opp i medlemsmøter, slik at de vedtak de er med på i lokaldemokratier er forankret i programmet.

De var ikke greit for meg å fravike denne viktige saken sånn uten videre. Jeg valgte derfor som medlem av Høyre gjennom mange år, bystyremedlem og leder i partiet å stå ved partiprogrammet. Ledelsen av bystyregruppa anså det som håpløst å få endret det man antok var vedtak i Stortinget, og valgte derfor en ny jernbanekurs sammen med Arbeiderpartiet i byen.

Det er ikke så rart at mange opplever at Høyre har mistet troverdighet i jernbanesaken. Opp gjennom årene har de jo hatt de fleste standpunkter som det er mulig å ha i den saken.

Partiet har programfestet rett linje, mens de stemte mot forslag om utredning rett linje, de har betvilt at det i det hele tatt blir bygget noen jernbane og nå er de mest opptatt av å overbevise velgerne om at de egentlig har vært for rett linje hele tiden (og var heller ikke med de 10 øvrige partiene i byen om å utrede en rett linje under møte på Moa i mai). Forstå det den som kan!

Ap og Høyre i Sarpsborg står hverandre nå så nært politisk at det i praksis nesten er meningsløst å snakke om to forskjellige politiske ideologier. Høyre er mer pragmatiske enn politiske, mer opptatt av enighet og fredelighet enn å markere vilje og evne til å endre det politiske styresettet i Sarpsborg. Arbeiderpartiet kunne simpelthen ikke bedt om en bedre opposisjon enn hva de har i øyeblikket.

Den eneste forskjellen mellom dem er bare noen få prosents uenighet i fordelingspolitikken i budsjettet, og litt fekting med armene innimellom. Men det går fort over.

Ja, jeg døde nesten politisk i denne jernbanesaken, men kom inn på Høyres liste til slutt under nominasjonen. Jeg vet at flere av mine partifeller som er for rett linje stemte meg inn, og takk for det! Men da nytt program for 2019–2023 skulle vedtas i Sarpsborg Høyre og man gikk bort fra tidligere program om at jernbanetraseen gjennom Østfold må gå i rett linje, var alternativet for meg å melde meg ut av Høyre.

Jeg meldte meg inn i byens nyetablerte parti «Det rette parti» med Per Olav Toftner i spissen sammen med en rekke utmeldte Høyre-medlemmer, som ufravikelig jobber for en rett jernbanetrasé gjennom Østfold.

Kampen internt i partiet kostet mye. Men alle støtteerklæringene og det positive engasjementet jeg opplevde ga meg etter hvert ny glød og kampvilje. Jeg fikk nytt mot og masse styrke av alle dere rundt meg, partikollegaer, innbyggere og ikke minst Ap- folk. Til og med en tidligere ordfører i byen heier meg frem og ber meg kjempe videre – i denne så viktige saken som byen vår står ovenfor inn i de neste 150 årene.

Vi må for all del ikke gi opp kampen mot en jernbane som vil rasere hundrevis av boliger, mye av arnestedet for byen, vår identitet og vår kulturelle historie.

Så mens solen har stått høyt på himmelen i Sarpsborg har mange av oss jobbet tett inn mot Oslo og storting for å få folk til å endre syn. Nå ser det ut til at man begynner å våkne både på kostnader, grunnforhold, miljøforhold og ikke minst de kulturhistoriske verdiene som står på spill. Jeg skal «stå han av» til over valget, som bystyrepolitiker- og nå 3.-kandidat for «Det Rette Parti».

Ved dette valget er det unntakstilstand i byen vår. Jernbanesaken er så viktig at alle som brenner for et levende sentrum må komme seg opp av sofaen og bidra. Vi må sørge for at det finnes et reelt alternativ til Høyre-Ap-alliansen som råder i saken, og det er det bare dere velgere som kan ordne!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags