– NHO burde vite bedre

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, svarer her på et innlegg som Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken Oslo, hadde på trykk på sa.no 16. november. (Foto: Nei til EU)

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, svarer her på et innlegg som Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken Oslo, hadde på trykk på sa.no 16. november. (Foto: Nei til EU)

Av

«Å få på plass egne avtaler er ikke mer «hypotetisk» enn at EU har inngått og løpende inngår handelsavtaler med land i og utenfor Europa. Såpass burde NHO vite», skriver Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

DEL

EØS-avtalen - replikk fra Kathrine KlevelandNHO-direktør Nina Solli skriver mot bedre vitende når hun later som om EØS-avtalen er et være eller ikke-være for industrien i Østfold.

Også i tida før EØS-avtalen eksporterte Jøtul tollfritt til EU-markedet. Tidligere Jøtul-eier Jonas Gahr Støre kan sikkert bekrefte at vår frihandelsavtale av 1973 la til rette for det. Like tollfritt blir det den dagen EØS-avtalen sies opp.

Dette er selvsagt ingen «udokumentert påstand». Frihandelsavtalen var og er fremdeles virksom - som en av EUs eldste frihandelsavtaler. Den trer fullt ut i kraft når Norge går ut av EØS-avtalen.

Når Solli hevder at det er EØS-avtalen som har gitt Jøtul «gode muligheter til å eksportere», er dette regelrett feilinformasjon.

Hun synes det er trist at arbeidsplasser forsvinner fra Fredrikstad, men unnlater å nevne at den frie etableringsretten som følger av EØS-avtalen har gjort det enkelt å flytte produksjonen ut av og mellom land. Forsøk på å legge hindringer i veien for slik utflagging vil være ulovlig etter EØS-reglene.

Nei til EU er ikke så unyanserte at vi ikke ser noen positive sider ved EØS-avtalen som kan være til fordel for begge parter. Disse kan vi videreføre gjennom bilaterale avtaler, uten at Norge av den grunn er låst til en dynamisk avtale som stadig undergraver sosiale og faglige rettigheter, nasjonal forvaltning, offentlig styring og langsiktig nærings- og industriutvikling.

Å få på plass egne avtaler er ikke mer «hypotetisk» enn at EU har inngått og løpende inngår handelsavtaler med land i og utenfor Europa. Såpass burde NHO vite.

Kathrine Kleveland

leder i Nei til EU

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags