Sparer milliarder

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

VeiselskapVeibyggingsselskapet Nye Veier var Fremskrittspartiets hjertebarn og ble opprettet mot opposisjonens vilje. Heldigvis. De anslår nå at de kommer i mål med prosjektene sine til en pris som er 28 milliarder kroner lavere enn ventet. Totalt fikk Nye Veier 148 milliarder kroner for å bygge 530 kilometer med motorvei, noe som de nå altså gjør gjøre for 28 milliarder kroner mindre.

For å sette det i perspektiv: Besparelsen tilsvarer hele 11 mil med motorvei.

En del av disse veiprosjektene vil være delfinansiert av bompenger. Når prisen for å bygge veiene går ned vil også bompengebetalingen gå ned. Samtidig har Nye Veier klart å bygge veier med høyere standard; firefelts framfor tofelts og 110 km/t i stedet for 90 km/t.

Dette gir både samfunnsøkonomisk gevinst gjennom en mer effektivt transport av mennesker og varer, samtidig som det øker trafikksikkerheten.

Særlig Sp var svært kritiske til opprettelsen av Nye Veier. Deres stortingsrepresentant Geir Pollestad sa følgende i 2015 om Nye Veier: «Dette vil jo sette veibyggingen tiår tilbake i tid fordi her vil ikke fremdriften i prosjektet styre», og slo fast at det var et «luftslott».

Dette må i så fall være tidenes mest innbringende luftslott. Både Pollestad og resten av opposisjonens spådommer er gjort grundig til skamme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags