Klimaet - sett med en amatørs øyne

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Klimaendringer Været har til alle tider vært et hyppig tema, men nå for tiden er det klimaendringen som dominerer. I mitt leksikon (Fokus) fra 50-tallet, står det å lese: Forskerne mener vi går en ny istid i møte. Kan ikke huske store overskrifter med dystre spådommer om hvor ille det kunne bli å leve på 2000 tallet den gang. Ikke et pip i radioen.

Men nå har forskerne skiftet mening. Både observasjoner og temperatur – målinger viser at en ny istid ikke er nær forestående. Visst kan det være skremmende at isbreene skrumper og det blir tøffere vær.

Noe av det kan vel skyldes vår adferd og ikke minst befolkningsøkning og velstand. Nå har klimagassene økt mye prosentvis, men utgjør likevel en bitte liten andel av atmosfæren. Hva med f.eks. strålingsintensiteten fra solen? Men klimagassene blir ensidig hengt ut som årsak. Folk flest lar seg rive med og selv det politiske landskap har endret seg.

Ingen husker så store endringer. Nå er jo manns minne, endog noen hundre år, bare et blunk i klodens historie. Hvor store var endringene den gang siste istid slapp taket? Sikkert ikke menneskeskapt – og hvor mye nå?

Til mediene: Demp hysteriet. Til politikerne: Bruk ressurser på tiltak som kan redusere skadevirkningene av klimaendringen – ikke på å endre klimaet. Til hver og en: Lytt til meteorologens varsler for de nærmeste dagene og ta nødvendige forholdsregler. God vinter!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.