EØS-avtalen sikrer arbeidsplasser i Østfold

«Nei til EU har landsmøte i Sarpsborg i helgen. De kommer til å svartmale EØS-avtalen og EU. Det er det ingen grunn til. Tvert imot», skriver Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken Oslo, i dette innlegget. (Foto: Moment Studio)

«Nei til EU har landsmøte i Sarpsborg i helgen. De kommer til å svartmale EØS-avtalen og EU. Det er det ingen grunn til. Tvert imot», skriver Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken Oslo, i dette innlegget. (Foto: Moment Studio)

Av

«Nei til EU har landsmøte i Sarpsborg i helgen. De kommer til å svartmale EØS-avtalen og EU. Det er det ingen grunn til. Tvert imot», skriver Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken Oslo, i dette innlegget.

DEL

EØS-avtalenBedriftene i Østfold eksporterte varer til EØS-land for over ti milliarder kroner i 2016. EØS-avtalen er helt avgjørende for verdiskaping og tusenvis av jobber i Østfold.

Få land er så avhengig av handel med andre land som Norge, og få fylker i Norge er så knyttet til Europa som Østfold.

Nei til EU har invitert en sentral Brexit-politiker til å holde tale på landsmøtet. Jeg håper virkelig ikke Nei til EU trekker Brexit fram som et godt eksempel. Storbritannia har hatt en folkeavstemning som ikke bare har skapt polariserende debatter og delt befolkningen i to. Brexit har ført til uforutsigbare rammebetingelser for bedriftene, tap av arbeidsplasser, økt inflasjon og valutafall, for å nevne noe.

Det er interessant at Nei til EU har valgt akkurat Sarpsborg for sitt kommende landsmøte. For i Sarpsborg ligger hjørnesteinsbedriften Borregaard.For Borregaard er forskning og innovasjon nøkkelen til å bevare arbeidsplasser og beholde global konkurransekraft. Dette er mulig fordi EØS-avtalen gjør Norge til et fullverdig medlem av EUs forskningssamarbeid. Å få tilgang på EU-midler og fremragende forskningsmiljøer i Europa er drivende for verdiskaping og fortsatt konkurransekraft for norske bedrifter.

Ifølge Norges Forskningsråd er Østfold den næringslivsregionen i Norge som mottar størst økonomisk støtte gjennom ulike EU-programmer. Dette fordi bedriftene i Østfold er dyktige til å dra nytte av ordninger i EU.

Bedrifter som Borregaard i Sarpsborg, Nordic Aquafarms i Fredrikstad blir trukket fram. Smart Innovation Norway, i Halden har vunnet sitt tiende EU Horizon 2020-prosjekt. Deres siste prosjekt, E-land, ble vunnet foran 24 konkurrerende prosjekter. Dette prosjektet kan skilte med et budsjett på cirka 60 millioner kroner, og her deltar også bedriftene Schneider Electric Norway, Borg Havn AS, og IFE.

EØS-avtalen gir Norge og nordmenn mulighet til å handle med Europa, investere i Europa og jobbe, studere og bo i Europa. Dette er unike muligheter vi ikke må gå glipp av!

Norge er en liten, åpen økonomi og har alt å vinne på åpne handelskanaler og tette relasjoner med våre handelspartnere. Usikkerheten rundt USAs bygging av tollmurer, og Storbritannias Brexit, er svært uheldig for eksportbedriftene våre. Uvisshet rundt toll og avgifter, standarder og regelverk, kan redusere bedriftenes investeringer og vekst. Derfor er vi i NHO opptatt av å opprettholde en god EØS-avtale. EØS er vår fremste garanti dersom vi ønsker forutsigbarhet og vekst for bedriftene. EØS-avtalen sikrer handel og arbeidsplasser. 

Så la oss slå ring om EØS-avtalen som trygger norsk velferd og norske arbeidsplasser. Det er en langt bedre strategi enn å kjempe imot inngåtte avtaler som sikrer vekst og utvikling i Østfold, og i hele Viken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags