Lederen av Nei til EU, Kathrine Kleveland, ramser i Sarpsborg Arbeiderblad 12. november opp en rekke udokumenterte påstander og flere eksempler hvor hun mener EØS-avtalen har slått negativt ut for Østfold.

Det viktigste EØS-avtalen har gitt bedriftene er tilgang til utenlandske markeder, altså muligheten til å selge sine varer i mye større markeder.

Kleveland gir inntrykk av at Jøtul nå må nedbemanne på grunn av EØS-avtalen. Dette er feil. Eksport har vært helt avgjørende for Jøtul i alle år. Omsetningen fra eksport er en stor del av inntektene til bedriften (hele 75 prosent, ifølge Jøtul selv).

Jøtul ble kåret til årets eksportbedrift under Designindustrikonferansen i 2017. Det er trist for hele Østfold-samfunnet at de må nedbemanne, men det er ikke på grunn av EØS-avtalen, som har gitt dem gode muligheter for å eksportere, og som de har tjent på alle disse årene.

Jeg reagerer på at Nei til EU Norge bruker en trist nedbemanningssak uriktig for å forsøke å fronte sin egen agenda.

Videre påstår Kleveland at bedrifter som Borregaard ikke er tjent med tilknytning til EUs indre energimarked gjennom ACER.

Dette er også feil. Borregaard har i mange år imponert hele verden med sine innovative produkter, som igjen har ført til arbeidsplasser og verdiskaping i Østfold.

Jeg tror det er trygt å konkludere med at de vet hva de driver med, og at de selv vet hva som er best for bedriften. Nettopp derfor skrev de under et opprop tidligere i år FOR europeisk energisamarbeid og EØS-avtalen.

Jeg forventer at bedrifter ikke blir feilaktig brukt som eksempler når Nei til EU skal forsøke å fremme sin sak.

EØS-avtalen er ikke perfekt, i likhet med mye annet her i verden. Men det er ingen tvil om at forutsigbart, forpliktende internasjonalt samarbeid gjennom EØS er betydelig mer fordelaktig for norske arbeidsplasser og verdiskaping enn å stå utenfor dette samarbeidet.

At EØS-avtalen ligger til grunn, er den beste måten å sikre arbeidsplasser og videre vekst i Østfold og resten av landet.

Motstanderne av EØS argumenterer med hypotetiske avtaler som vi kan få istedenfor den nåværende avtalen. Det som høres fint ut i teorien, funker ofte dårlig i praksis - vi vil ikke sette arbeidsplassene i Østfold på spill.