Mer byråkrati med Frp

Ole André Myhrvold, stortingsrepresentant for Senterpartiet. (Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix)

Ole André Myhrvold, stortingsrepresentant for Senterpartiet. (Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix)

Av
DEL

Liv og læreDa Fremskrittspartiet gikk ut av regjering var de tydeligvis så glad for å slippe ansvar at de grep enhver sak begjærlig. Sentrale representanter sa umiddelbart at nå skulle monsterregionen Viken oppløses.

Da Østfold, Akershus og Buskerud ble slått sammen med tvang, skapte Frp, Høyre, KrF og Venstre et forvaltningsmessig misfoster, en region med lite indre sammenheng, og med Oslo i midten – og ikke minst med hele 1,2 millioner innbyggere. Vi har opptil flere land i Europa som er mindre enn region Viken i innbyggertall – og de fleste er langt mer velarrondert.

Rett etter at Frp gikk ut av regjering, fossrodde Frp på flere fronter. En sak hvor de distanserte seg i forhold til sine egne løsninger tidligere, var Viken. Partiets stortingsrepresentant Jon Helgheim hadde en sak i Aftenposten hvor han sa at det nye gigantfylket Viken skulle bli historie allerede før 2021. Men dette var i rusen rett etter regjeringsexiten, da Frp-representantene var temmelig frittgående. Det tok ikke lang tid før Siv Jensen var «ute av fengsel» og tilbake i stortingsgruppa. Da svingte hun pisken over Helgheim. Pipa fikk en annen lyd. Nå er svaret at hvis ikke hele fylkesnivået fjernes, så skal Viken opprettholdes.

Vi kan være enige om at fylkeskommunen kanskje ikke er det som får blodet til å bruse hos de fleste av oss. Likevel trengs fylkeskommunen for å ta seg av grunnleggende tjenester som videregående skole, gjennomgående regionale veier, kollektivtransport, tannhelse, kulturminnevern og museer med mer.

Frps løsning vil svekke folkestyret, flytte flere tjenester til staten og øke byråkratiet. Frps mål før valget i 2013 var 100 eller færre kommuner i Norge. Skal vi flytte fylkeskommunens oppgaver til kommunene betyr det flere kommunesammenslåinger for å få betydelig større kommuner. Frps svar er derfor gigantkommuner på rundt 100.000 innbyggere og mer byråkrati.

Senterpartiet skal fortsette å kjempe for mer folkestyre og tjenester plassert på et forvaltningsnivå så nært folk som mulig. Derfor må Viken – denne historiske besynderligheten – deles.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags