Aps budsjettforslag: 175 millioner mer til Østfold-kommunene

Stein Erik Lauvås, stortingsrepresentant for Østfold Arbeiderparti. (Foto: Jarl M. Andersen)

Stein Erik Lauvås, stortingsrepresentant for Østfold Arbeiderparti. (Foto: Jarl M. Andersen)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Statsbudsjettet 175 millioner kroner mer er hva kommunene i Østfold ville fått til barnehage, skole, eldreomsorg og kultur neste år hvis Arbeiderpartiets forslag til statsbudsjett hadde fått flertall i Stortinget.

Disse 175 millionene mer enn hva regjeringen har foreslått, ville kommet svært godt med der ute i kommunene om vi skal tro Østfolds ordførere.

Ordførerne gir ganske entydig beskjed om at behovene innen skole, omsorg, barnehage og andre kommunale oppgaver er store.

Det tar Arbeiderpartiet konsekvensene av og øker i sitt forslag til statsbudsjett summen til Østfold-kommunene med 175 millioner.

Ville disse pengene løst alle problemer? Svaret er selvfølgelig nei, men de ville gitt kommunene et bedre økonomisk grunnlag til å gi innbyggerne de tjenestene de trenger.

Det er sjette året på rad Arbeiderpartiet bevilger mer penger til kommunene i sitt forslag til statsbudsjett, fordi vi ser at det er nødvendig.

Om vi skulle se litt på et regnestykke over de siste seks årene, ville Østfold-kommunene hatt til sammen om lag én milliard mer å bruke på sine innbyggere.

Det handler om å prioritere, det handler om å se på hva som er viktigst å bruke fellesskapets penger på; skattekutt til de med mest fra før eller satsing på kommunene, som gir oss skole, barnehage og pleie- og omsorgstjenester.

Det er en ganske stor forskjell på hvordan man ser på dette i de ulike politiske partiene. Arbeiderpartiet prioriterer fellesskapet og våre felles velferdsgoder.

Østfold som fylke har ikke kommet særlig godt ut de siste årene når regjeringen har lagt sine budsjetter. Flypassasjeravgift, som fjernet 1.000 arbeidsplasser i tilknytning til Rygge Sivile Lufthavn, samt sjokkøkningen av sukkeravgiften, som har ført til at flere nå får en utryggere arbeidsplass i handels- og næringsmiddelindustrien vår.

Momsfritaket på 350 kroner ved netthandelimport er opprettholdt, noe som også svekker handelsnæringen i Østfold. Vi foreslår igjen å fjerne dette smutthullet.

Slike avgifter har også i tillegg kommet over natten når regjeringen har hatt akutt behov for mer penger til sine budsjettavtaler. Stikk i strid med hva som næringslivet selv sier er viktigst, nemlig forutsigbare rammevilkår.

Å innføre økte skatter og avgifter over natten slik regjeringen har gjort gjentatte ganger, er dårlig medisin for Østfolds næringsliv og arbeidsplasser.

Vi får håpe de slutter med det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags