Når godt voksne menn mangler ord

Desiré Craggs har ikke sans for Per Olaf Toftners ordbruk i jernbanedebatten.

Desiré Craggs har ikke sans for Per Olaf Toftners ordbruk i jernbanedebatten. Foto:

Av

Gamle menn har et ansvar for å tenke igjennom hvordan de ordlegger seg, skriver Desiré Craggs. Hun reagerer på Per Olaf Toftners ordbruk i jernbanesaken.

DEL

LeserbrevOrd er makt, det er det ingen tvil om. Da er det ekstra frustrerende når godt voksne menn i sin mangel på ord, lefler med andre ords betydning. For noen ord skal ikke misbrukes. Noen ord bør man av respekt for andre mennesker faktisk unngå å misbruke i den politiske debatten. Og akkurat det mener jeg at politiske veteraner som Per Olaf Toftner burde vite.

Ordet «voldtekt» er et slikt ord.

Toftner, og hans medmenn, må gjerne mene det de gjør. Det er lov å være uenige, og det er lov å stå for ulike syn i politiske saker. Men disse mennene bør også tenke seg igjennom to ganger før de ordlegger seg.

Jernbanesaken er ikke voldtekt. Voldtekt er noe kvinner, menn, barn og unge, dessverre opplever årlig i landet vårt, og det er et ord jeg faktisk mener at voksne menn burde slutte å lefle med.

Wikipedia skriver følgende om ordet voldtekt: «Voldtekt er en forbrytelse og et seksuelt overgrep der noen blir påtvunget seksuell omgang».

Kjære Toftner, Sarpsborg sine innbyggere blir ikke påtvunget seksuell omgang! Ordet kan defineres med ulike ord fra ulike kilder – men felles for de alle er det at det omhandler seksuell omgang, det er en forbrytelse og det gjøres med vold og/eller trusler.

Vi har alle et ansvar for hvilke ord vi bruker, for den politiske retorikken og for hvordan vi ønsker at det politiske klimaet skal utvikle seg i framtiden.

Gamle menn har også et ansvar for å tenke igjennom hvordan de ordlegger seg, og mangel på ord er ikke unnskyldning god nok for å ta i bruk slik ord om en politisk sak.

Og siden du mangler ord, så kan jeg her hjelpe deg; du kunne ha brukt ordet «rasere». Det er et sterkt ord og flere av synonymene er likeså sterke; forringe, rive, vandalisere, legge i grus, knuse, tilintetgjøre, utslette, rive ned, knekke.

Voldtekt er et sterkt ord – men det ordet bør du av respekt for de som faktisk har opplevd det bruke til det det faktisk betyr. Du hjelper ingen ved å misbruke det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags