Rotary bidrar til utryddelsen av polio

Det er enkelt å vaksinere mot polioangrep – to dråper på tungen er alt som trengs. (Foto: NTB Scanpix)

Det er enkelt å vaksinere mot polioangrep – to dråper på tungen er alt som trengs. (Foto: NTB Scanpix)

Av
DEL

Poliovaksine24. oktober er den internasjonale Poliodagen. Polio er nå i ferd med å bli utryddet over hele verden. Og det er Rotary – sammen med blant annet WHO, UNICEF og Bill and Melinda Gates Foundation – som kan tilskrives æren for det. Arbeidet mot denne fryktede sykdommen, som kan føre til lammelse og død, startet i stor skala i 1979. Den gangen ble 350.000 mennesker angrepet hvert år. Nå er tallet nede på noen titalls nye utbrudd i tre–fire land.

Trolig finnes det ikke noe annet eksempel på at en frivillig organisasjon har bekjempet et så stort samfunnsproblem så effektivt! Dessverre finnes ingen kur mot sykdommen, men vaksinen–som ble utviklet på 1950-tallet og som nå er ytterligere forbedret–må gis før et polioangrep, og virker preventivt. Gjennom programmet er milliarder av barn blitt beskyttet mot angrep av viruset og å bli påført store lidelser.

Men det har kostet. Over hele verden har rotarianere siden 1979 samlet inn flere milliarder kroner til bekjempelse av polio. Og arbeidet er ikke helt over ennå. Så lenge viruset finnes i et land kan det bryte ut en ny epidemi. Derfor pågår vaksinasjonsprogrammet fortsatt. Det vil bli avsluttet først når viruset er helt borte. Selve vaksinasjonen er enkel–to dråper på tungen.

Det vellykkede vaksinasjonsprogrammet mot polio er ett av mange eksempler på Rotarys internasjonale arbeid. Dette arbeidet kommer i tillegg til det de enkelte lokale klubbene, også her i distriktet, gjør for lokalmiljøet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags