«Et arenaområde ved pukkverket for både hockey og fotball vil framstå som et attraksjonsmonument for byen.»

NYTT PARTI: Steinar Haakenstad planlegger å stifte partiet «Sammen For Sarpsborg.» Responsen han får på dette utspillet blir avgjørende for om det blir en realitet.
Johnny Helgesen

NYTT PARTI: Steinar Haakenstad planlegger å stifte partiet «Sammen For Sarpsborg.» Responsen han får på dette utspillet blir avgjørende for om det blir en realitet. Johnny Helgesen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

For, helt ærlig talt Sparta og Sarpsborg 08, ønsker dere virkelig å gå inn i framtiden ved å operere på en flikke på-arena, spør Steinar Haakenstad i dette innlegget.

DEL

MeningerMed nyårets arenainnspill er vi på god vei til å befeste Sarpsborg som landets ledende «flikke på-by». Personlig tror jeg at dette er et resultat av over 100 år med samme styresett hvor «De' nøttærn’te»-holdningen fritt og uimotsagt har fått lov til å utfolde seg. En utredning som skal kartlegge vedlikehold uten konkrete løfter om nye tiltak lukter kun flesk i et valgår.

Vi har så til grader innordnet oss dette styringssettets tankegang at vi nå tror at dersom vi ikke nikker, bukker og arbeider etter deres prinsipper, blir det ikke noe av våre ønsker. Dette helt ukritisk og uten å innse at det faktisk nytter andre steder i inn- og utland.

For, helt ærlig talt Sparta og Sarpsborg 08, ønsker dere virkelig å gå inn i framtiden ved å operere på en flikke på-arena?

En arena som er plassert midt inne i et boligfelt? En arena knyttet opp mot en samferdselsløsning som hindrer eller direkte motvirker publikums adkomst? En arena med publikumsflyt som begrenser enhver mulighet til en omsetning som kunne ha hevet det økonomiske grunnlaget for klubben.

En arena med et seteantall som vil avvise publikum hver gang det virkelig hender noe av større idrettslig interesse. En arena med minimal mulighet for lovlig parkering o.s.v.

Til Sparta Hockey:

På åtte kamper i finalene kom det 42.687 tilskuere (et snitt på 5.335) til Storhamar. Jeg har en hytte i Hedmark som ligger 13 mil unna ishallen. Der treffer jeg flere som reiser og ser SIL-kamper. I Sarpsborg tror jeg vi sliter med å få inn noen fra Rakkestad.

Hvorfor – kan man jo undres over, men de som kjører 13 mil mener at det er så «lett-furrint» (lett kjørt).

Til Sarpsborg 08:

Kan dere fortelle om alle de arenaene dere besøkte i Europa som lå midt i sentrum i et boligstrøk med minimal mulighet for utvikling, adkomst og parkering. Hvor mange var det?

Sarpsborg skal stå ferdig som Norges mest attraktive by innen 2027 – om 8 år. Det er et godt løfte! Jeg støtter tanken.

Skal vi kunne komme dit er det særdeles viktig å utvikle egne stedlige attraktiviteter. Når man entrer byen på E6 fra nordvest treffer man Nordens mest moderne sykehus etter å ha kjørt igjennom en tunnel.

Entrer man derimot bygrensen fra motsatt retning må man vente til man kommer fram til Glomma før noe oppsiktsvekkende framstår.

I Norges Nasjonale Transportplan kan vi lese om en konsekvensutredning av en ny vei fra E6 i Østfold til Fetsund. Fra der er det en allerede godt utbygd vei videre. Med Sammen For Sarpsborg (SaFoSa) vil det bli arbeidet målbevisst for at denne store veien skal starte ved pukkverket i Skjeberg og ende opp som direkte link til Gardermoen. I så fall vil den krysse E18.

Møtepunktet ved pukkverket vil derfor bli rett inn fra Lillestrøm, Fet, E18, Askim, Mysen, Rakkestad, Ise og så videre, samt rett inn fra Sverige, Svinesund og Halden og Oslo, Moss, Rygge, Råde og rett opp fra Fredrikstads østside.

Et arenaområde ved pukkverket for både hockey og fotball i attraktiv arkitektur vil definitivt framstå som et attraksjons monument for byen slik eksempelvis dyreparken er for Kristiansand, Holmenkollen og operaen for Oslo, Tusenfryd for Ås, Vikingskipet for Hamar, Hunderfossen for Lillehammer, Vikersundanlegget for Modum osv.

I tidligere tider var inntektene fra sponsorarbeid knyttet til mesen-tanken. Det er det for lengst slutt på. Nå handler det ikke lenger om velvilje men om samarbeid. I tillegg kommer en vesentlig større/økende grad av inntekter fra publikumsrelatert virksomhet.

Samarbeidet med sponsorer knyttes mer og mer opp mot aktualitet og ikke sjelden måles dette i publikumsinteresse. Dersom man ikke har mulighet for å ta imot publikum på moderne arena-vis minskes også samarbeidsmulighetene.

For oss som har jobbet med kultur er «location» et sterkt medvirkende og naturlig moment. Da jeg eksempelvis skrev musikken til Maren Juul oppdaget vi fort at Hafslund Hovedgård som scenisk plass var ideell. Vi hadde beregnet 8 forestillinger og solgte 21. Vi kunne sikker ha solgt det dobbelte. Hemmeligheten lå verken i teaterstykket, skuespillerne eller min musikk, men at sarpinger endelig kunne få oppleve hvordan det var inne i hovedhuset på Hafslund.

Location selger. Spør gjerne familien Löfberg i Karlstad som måtte bygge på påbygget rett etter det var ferdigbygd. Se gjerne TV-serien Marseille og få et lite innblikk i hva en arena kan bety for en by og dens politikk.

Mest av alt. SaFoSa har mange ideer og kreative forslag vedrørende arenautvikling i Sarpsborg. Jeg tror jeg kan påstå at intet annet parti kan tilsvarende om dette.

Våre ideer baserer seg ikke på påflikking – de tar attraktivitetshensyn, inneholder spennende tanker om skoledrift og internat, vektlegger økonomiske hensyn for klubbene, innbefatter moderne mediehensyn, er ikke luftslott, fordrer profesjonalitet og vil gi byen/laget reelle løft.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags