Idrettsrådets rolle i lokal-idretten: - Ikke vår oppgave å varsle

RÅDETS ROLLE: Idrettsrådet skal ikke være et kontrollorgan med et rapporteringsansvar på uregelmessigheter, skriver rådets styre-leder og daglig leder i dette innlegget. Foto: NTB Scanpix

RÅDETS ROLLE: Idrettsrådet skal ikke være et kontrollorgan med et rapporteringsansvar på uregelmessigheter, skriver rådets styre-leder og daglig leder i dette innlegget. Foto: NTB Scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er ingenting verken i rådets lover, retningslinjer eller pålegg fra idrettslagene gjennom årsmøtet som tilsier at rådet skal være et kontrollorgan med et rapporteringsansvar på uregelmessigheter, skriver Sarpsborg idrettsråds styreleder og daglig leder.

DEL

LeserbrevNår Sarpsborg Arbeiderblad på lederplass sist fredag benytter uttrykk som «Tiet om brudd» og «det virker som om det er mest av bekvemmelighets hensyn at rådets leder velger å tie om det åpenbare bruddet», er det nødvendig å avklare hva et idrettsråd er, og har som oppgave.

Sarpsborg Idrettsråd er en frivillig organisasjon og er de 90 idrettslagene i byens egen paraplyorganisasjon. Idrettsråd skal arbeide for best mulige forhold for idretten i kommunen og skal også være en arena for samarbeid mellom lagene og med de kommunale myndigheter.

Det er ingenting verken i rådets lover, retningslinjer eller pålegg fra idrettslagene gjennom årsmøtet som tilsier at rådet skal være et kontrollorgan med et rapporteringsansvar på uregelmessigheter.

Det vi imidlertid skal kontrollere er at tilskudd som vi eller kommunen tildeler blir tildelt og brukt iht retningslinjer og bestemmelser samt kvalitetssikre at kommunens retningslinjer blir fulgt, for eksempel ifm kommunens utmerkelser til mesterskapsvinnere.

Hvis vi oppdager at enkelte saker ikke er slik de burde være gjør vi isteden klubben eller den enkelte leder/trener oppmerksom på forholdet og foreslår endringer.

Idrettsrådet skal være et serviceorgan og en samtalepartner for idrettslagene og de mange hundre frivillige lederne i sarpsborgidretten og er avhengig av gjensidig tillitt og fortrolighet.

Dette blir det vanskelig å få til hvis vi skal oppfattes som et «politi» som «sladrer» oppover i systemet istedenfor å jobbe for å rette opp uregelmessigheter.

Det en også skal være oppmerksom på er at det innen idretten finnes en rekke lover, bestemmelser, retningslinjer og enkeltvedtak som det enkelte styremedlem, lagleder og trener skal forholde seg til.

Det er over 50 ulike særidretten/grener i sarpsborgidretten og det er ikke bestandig helt enkelt når det faktisk kan være et misforhold mellom for eksempel barneidrettsbestemmelsene, det enkelte særforbunds konkurransebestemmelser og særidrettens egenart.

I disse «varslertider» bør imidlertid mediene i sin iver etter å finne «skyldige» være oppmerksom på at slikt kan medføre at folk ikke tør ta på seg verv. Dette er personer som på sin fritid tar på seg ansvar innen idrett, andre frivillige organisasjoner eller sågar i politikken for å gi et godt tilbud til befolkningen og bidra til å skape et godt lokalsamfunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags