Trær til besvær

Grete Moræus Stray mener at kommunens ansatte ikke eier kunnskap om trærs betydning for miljø. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Grete Moræus Stray mener at kommunens ansatte ikke eier kunnskap om trærs betydning for miljø. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Av
DEL

Felling av trær For flere år siden kom en oppbrakt dame inn i butikken og fortalte at de store vakre trærne ved sykehuset skulle hugges ned. De trærne var gamle og store. Vi klarte i fellesskap å stoppe hugsten den gangen og trærne står til glede og skjønnhet den dag i dag.

Vi er i en stor omstilling når det gjelder vær. Vi kjenner på at økt nedbør ikke lenger bare er en snakkis, men en virkelighet. Det bøtter ned både titt og ofte. Jeg var til stede på Rådhuset for flere år siden, da to eksperter fra Trondheim fortalte kommunen, både ansatte og politikere, om at økt nedbør og havet vil stige betraktelig. Den gangen var det stort fokus på grønne tak. Spesielt hadde jeg og flere med meg foreslått grønne tak på nye Sannesundsveien skole. Det ble det selv sagt ikke noe av. Fra ekspertenes side ble det også fokusert på planting av spesielle blomster og trær som drikker mye vann, for å møte økt nedbør.

Jeg mener at det er tydelig at kommunens ansatte ikke eier kunnskap om trærs betydning for miljø. Dette leser vi i Sarpsborg Arbeiderblad når det uttales at trær skaper plunder og heft med løv som ødelegger for at vannet skal komme ned i slukene. Det er ikke nevnt med et ord om at trær drikker masse vann og renser luften. Dette er virkelig opprørende!

I desember 2018 ble det utbetalt erstatning på cirka 450.000 kroner for 13 trær på Kurland. Dette var en sak hvor kommunen måtte punge ut fordi den hadde rasert et område ved lysløypa, uten å melde fra til eierne av eiendommen.

Trær engasjerer og det er voldsomme reaksjoner på at kommunen igjen har gått til det skrittet å hugge ned trær uten å melde fra til folk som bor i området og som virkelig har engasjert seg for å verne og beholde dem.

Kommunen er til for innbyggerne. Det å ha respekt for menneskene som bor og lever i disse områdene og som nå føler at de er blitt overkjørt. Ansatte må forstå at de har en forpliktelse og at de representerer kommunen, slik at de følger vanlig folkevett.

Det snakkes hele tiden om trærnes verdi av skjønnhet og trærnes evne til å bedre miljøet over hele verden, men i Sarpsborg snakker vi om det, men her hugger vi unna. 44 trær er blitt felt på Kurland og flere trær i Balders gate.

Grete Moræus Stray. (Foto: Tobias Nordli)

Grete Moræus Stray. (Foto: Tobias Nordli)

Når trærne som ble erstattet i 2018 kostet cirka 35.000 kroner per stykk, så snakker vi om summer. Vel, de slipper vel å erstatte denne gangen også, men med bare en ukes mellomrom har kommunen felt ytterligere flere trær. Dette må jo virkelig få konsekvenser.

Felling av 44 trær gjøres fordi det var vanskelig med snørydding og måking. Heldig med den uttalelsen i 2020. Mye snørydding til nå! Kjempelei meg for at jeg ikke er politiker og at jeg ikke sitter i Miljø denne måneden. Da hadde jeg tatt sats og virkelig sagt fra. Godt vi har SA.

Jeg må bare avslutte med Terje Eugen Bjørges kommentar under Sarpsborg Arbeiderblads artikkel: «Er det noen i kommunen som overhodet har vurdert alternative løsninger? En lift med kurv og en med motorsag/grenklipper hadde fint utbedret problemet ved å frisere de grenene i trekrona som hang utover kjørebanen. Nå er 44, jeg gjentar førtifire, vakre trær bare meid ned. Jeg har personlig undersøkt samtlige stubber og ikke en eneste bærer preg av råteskader eller annen tresykdom! Nei, uten tanke for miljø, fugler og insekter er nok dette først og fremst gjort for å spare kommunen for kostnader til løvsamling, rensing av sluk etc. Hvor er MDG med sine fagre og grønne valgkampord i denne saken? De ansatte i kommunalteknikk burde skamme seg!»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags