Positiv til Haakenstads parti og engasjement

Helge Skår, leder i Sarpsborg Senterparti, ønsker Steinar Haakenstads initiativ til å starte et nytt politisk parti i Sarpsborg velkommen. «Det er et sunnhetstegn for demokratiet om det av og til lykkes for noen å etablere nye, varige partier. Og det er velgerne som skal avgjøre om dette har framtida foran seg», skriver Skår i dette innlegget. (Foto: Johnny Helgesen)

Helge Skår, leder i Sarpsborg Senterparti, ønsker Steinar Haakenstads initiativ til å starte et nytt politisk parti i Sarpsborg velkommen. «Det er et sunnhetstegn for demokratiet om det av og til lykkes for noen å etablere nye, varige partier. Og det er velgerne som skal avgjøre om dette har framtida foran seg», skriver Skår i dette innlegget. (Foto: Johnny Helgesen)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Helge Skår, leder i Sarpsborg Senterparti, er positiv til Steinar Haakenstads engasjement og planer om å starte et nytt parti i Sarpsborg.

DEL

MeningerSom leder av Sarpsborg Senterparti, og representant for et av de mange partia som ikke har blitt spurt hva vi mener om saken, vil jeg si hva jeg tenker om Steinar Haakenstads nye parti:

Denne typen lokale partier har lang tradisjon i Norge, og jeg mener det er veldig i tråd med Senterpartiet sin politikk å være positivt innstilt overfor folk som vil prøve å engasjere befolkninga til å delta aktivt i lokaldemokratiet.

Senterpartiet vil at demokratiet skal oppleves nært nok til at folk føler et visst eierskap til samfunnet. Det en føler litt eierskap til, vil en ta bedre vare på.

Hadde Sarpsborg og Fredrikstad blitt slått sammen (som blant andre Høyre vil), ville det blitt større avstand til beslutningstagerne. Matematisk sett ville da innbyggerne i dagens Fredrikstad kommune ha flertall til å kunne gjøre lokaldemokratiets oppgaver i for eksempel jernbanesaken på dagens Sarpsborg kommunes vegne (hva skulle SA skrevet om da?).

Jeg trur det ville bli vanskeligere å starte ei sånn lokal liste i en enda større kommune enn Sarpsborg, fordi avstanden til beslutningstagerne blir enda større, og færre kjenner noen folkevalgte.

I handelspolitikk er Sp kjent for ikke å se bare fordeler med fri konkurranse. Alle som har prøvd å få noe til å vokse, vet at det i noen grad må beskyttes.

Men jeg ønsker konkurransen velkommen. Det er et sunnhetstegn for demokratiet om det av og til lykkes for noen å etablere nye, varige partier

Helge Skår, leder i Sarpsborg Senterparti

Når det gjelder politikk, er vi derimot veldig positive til konkurranse om stemmene. Det er ikke opp til politikerne å avgjøre hvilke partier som har ei framtid, eller å avgjøre hvor mange partier det er marked for med dagens regelverk. Når rundt 60 prosent av velgerne tradisjonelt stemmer på 2 partier som vel hadde de viktigste slaga seg imellom for mangfoldige tiår sia, kan en spørre seg hvorfor det er så lite bevegelse i velgermassene, og om de tradisjonelle høyre/venstre-side-skillene skal ha så stor betydning. Det er ingen som har sagt at de store landsdekkende partia skal dominere lokalpolitikken.

Jeg ønsker derfor partiet og engasjementet velkomment.

Når det gjelder hvor bra det vil gå, og om politikken vil være fornuftig, så får framtida vise det. Lokale lister får sjelden veldig stor oppslutning, men det hender de blir store nok til å påvirke politikken en del. Å bestemme hva som er best for Sarpsborg, er heller ikke alltid så lett å si. Og jeg syns en òg skal se på hva som er best for landet og verden for øvrig.

Men jeg ønsker konkurransen velkommen. Det er et sunnhetstegn for demokratiet om det av og til lykkes for noen å etablere nye, varige partier. Og det er velgerne som skal avgjøre om dette har framtida foran seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags