Skolemat er viktig for læring

Freddy Øvstegård, førstekandidat for Østfold SV. (Foto: Stina Mikalsen)

Freddy Øvstegård, førstekandidat for Østfold SV. (Foto: Stina Mikalsen)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De økonomiske og sosiale forskjellene øker i Norge. Vi vet fra forskning at barnas familiebakgrunn betyr mye for hvor godt barna trives og hva de lærer i skolen. Alle har ikke like muligheter til å lære når foreldres økonomi avgjør hvor mye hjelp du får hjemmefra, hvor sunn skolemat du får og om du får muligheten til å være fysisk aktiv.

Skolen er en viktig fellesarena som bidrar til å motvirke sosiale ulikheter. Skolen kan likevel ikke rette opp alle forskjeller mellom barn i samfunnet. Skolen må ta høyde for at unger kommer med ulike forutsetninger for at alle skal ha så like muligheter som mulig til å lykkes.

Forskning viser at foreldrenes bakgrunn og ressurser har stor betydning for barnas fysiske aktivitetsnivå, kostholdsvaner og forekomst av overvekt. Likevel har høyresiden en lang tradisjon for å latterliggjøre alle som foreslår mer fysisk aktivitet eller sunnere mat i skolen. Dette ble bevist ved at de fjernet frukt- og grønt-ordningen i skolen, som den rødgrønne regjeringen innførte, da de kom til makta.

Elevene på alle landets ungdomsskoler, samt 1-10-skolene, fikk gratis frukt og grønt fra 2007 til 2014. To store forskningsprosjekter har evaluert effekten, og dommen er krystallklar: Gratis frukt og grønt gir sunnere barn. Det var et lite tiltak, men ett steg på veien.

Elever trenger påfyll av næring for å kunne arbeide, lære og yte. Mette barn lærer best. Samtidig er det ingen tvil om at det har stor betydning for folks helse. Stillesitting og usunn mat har skapt en fedmeepidemi blant barn i hele den vestlige verden.

Usunne vaner i barndommen fører til dårlig helse seinere i livet. Satser vi på sunn mat og fysisk aktivitet i skolen i dag, kan vi spare store summer på helsebudsjettene i morgen.

De fleste andre land i Europa har tilbud om skolemat. I Norden er det bare Norge som ikke har et slikt tilbud. I vårt naboland Sverige har de fleste barn hatt gratis skolemat i over 50 år allerede. Nå er det på tide at også vi kommer etter. Derfor foreslår SV å innføre gratis og sunn skolemat i hele grunnskolen. SV vil finansiere ordningen over helsebudsjettet, det skal ikke tas av ressursene i skolen.

I stedet for 18 milliarder i skattekutt til de rikeste, har vi råd til en skole med flere lærere, mer fysisk aktivitet og gratis skolemat. Det er godt forskningsmessig dokumentert at en slik skoledag sannsynligvis vil bidra til mer læring og økt trivsel for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags