Norge trenger flere, ikke større ishockeyhaller

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Norsk hockey trenger mange flere haller spredt utover landet – ikke store haller, skriver Lars Johansen.

DEL

LeserbrevI norsk ishockey er det 100 prosent enighet om at man skal møte framtiden med nye moderne haller – eller i verste fall, sterkt oppgraderte haller. Altså, haller til lagene i Get-ligaen – som allerede har minst en hall de ikke klarer å fylle ...!

Selvsagt ser jeg både poenget og deler noe av entusiasmen med en oppgradering av fasiliteter, da det er muligheter for å trekke noen flere tilskuere. I hvert fall midlertidig.

Dessverre har jeg ennå til gode å se noen innrømme at det er produktet det først og fremst er noe feil med.

Ikke hallen. Produktet!

Get-ligaen må være den eneste ligaen i verden som må spille bort imot 50 serierunder for å finne ut hvilke 8 av 9 lag som GÅR til sluttspill. For en dramatikk ...

På toppen av det er minst to-tre lag hengt fullstendig av før man har spilt 1/4 del av serien.

For å spare utgifter, kunne man egentlig startet med sluttspill og kvartfinaler dagen etter at man innvilget den 9. og siste lisensen for sesongen ...

I vår naboby går man nå og venter på ny hall. Når hallen er ferdig kan Stjernen risikere å være konkurs.

Det skjer selvsagt ikke, men det sier en hel del om sterkt overdrevne forventninger.

Fredrikstad er Fredrikstad, men hockey-Norge er dessverre mer likt nettopp Fredrikstad enn noe annet i norsk idrett.

Man er like naive i norsk hockey som i byen der man nå investerer med like stor iver i ny arena for Stjernen som man gjorde det for FFK.

Primus motor, Dagfinn Reinertsen, er økonomiutdannet, og en fyr med en herlig drive, men selv hans argumenter finner jeg mildt sagt naive.

I reportasjer i Fredriksstad Blad sammenligner han Fredrikstad med byer i Sverige med like mange/få innbyggere og viser til at de har store hockeyhaller som etter sigende går så det suser og at det derfor selvsagt vil gjøre det i Fredrikstad også ...

Igjen: Produktet.

Det er overhodet ikke sammenlignbart!

Get-ligaen vs. Sveriges nasjonalsport. I beste fall en håpløs sammenligning.

Poenget er selvsagt at man ikke ønsker å legge seg ned å dø, men å komme dit Sverige er. Det er lov å drømme. Problemet er at man begynner i helt feil ende.

Norge trenger mange flere haller spredt utover landet – ikke store haller.

Sparta har satt ned en gruppe dyktige mennesker for å jobbe mot at Sparta Amfi skal oppgraderes. Det mener jeg er en fornuftig løsning.

Først og fremst fordi hallen er gammel og gamle ting «ryker» oftere. En oppgradert hall gjør det også lettere å trekke noen flere tilskuere. Samtidig er jeg glad for at man ikke kaster seg på dette «må ha ny hall sirkuset».

Jeg tror ikke Sparta har noen verdens ting å frykte, man har kulturen og man har satset helt rett – på ungdommen.

De kan bygge en hall til 20 000 tilskuere i den andre byen, men om to-tre år og i årene framover – kommer de og resten av Hockey-Norge til å bli grisebanket av et Sparta med 80 prosent sarpinger.

Samtidig kommer det til å synke inn over både de der nede, de i Asker og i Oslo at: Det var produktet som gjorde at man selv ikke med ny hall fikk det voldsomme oppsvinget i miniidretten norsk hockey som man håpet på.

Get-ligaen er ikke verken bra nok, spennende nok eller stor nok til å forsvare store investeringer. Men igjen: Sparta fortjener å løfte pokalene i en hall som er ok.

Holder det for en arbeiderklubb fra Brevik er det enda mer gøy om de andre sitter der med hallen og gjelda si.

Skal norsk ishockey ikke bare overleve men forbedres, må det utover det rent opplagte gjøres to ting: Sporten må spres og da må man prioritere en storstilt utbygging av haller i distriktene.

Det andre er at det regnestykket som går opp ved at man utvikler spillere til toppnivå for så å gi de bort gratis til f.eks.verige vil jeg gjerne se. Hockeyforbundets oppgave nr. 1 må være å jobbe for overgangspenger i hockey slik det er i nær sagt all annen idrett.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags