Ordførerens 36,9 prosent

Steinar Haakenstad mener at ordføreren har gitt byutviklingsløfter som er mer forpliktende enn vanlige politiske utspill. (Foto: Johnny Helgesen)

Steinar Haakenstad mener at ordføreren har gitt byutviklingsløfter som er mer forpliktende enn vanlige politiske utspill. (Foto: Johnny Helgesen)

Av

«Når Ordfører Martinsen-Evje lover folk i gata, sarpinger og det lokale folkedypet at vi innen 10 år skal kunne «ta en Fredrikstad» og bli Norges mest attraktive by, skaper det enorme forventninger», skriver Steinar Haakenstad i dette innlegget.

DEL

ØNSKE BLIR LOVNADEnhver politiker kan sikkert slå litt på stortromma innimellom og komme med uttalelser som i muntre stunder vil bli plassert i kategorien for «harskt valgflesk og brutte løfter», uten at vi umiddelbart skal forstå uttalelsene som absolutter.

Ordfører Sindre Martinsen-Evje har eksempelvis «Etabler deg i Sarpsborg - Norges beste by!» på sin Facebook-side og politiker Therese Thorbjørnsen lover titt og ofte at «Sarpsborg skal bli Norges beste kulturkommune». Slike uttalelser bør selvsagt ikke tas bokstavelig og heller tolkes som positivt mente innspill.

Men, når man i tillegg blir så spesifikk at man også tidfester lovnaden, bringer dette handlingen opp i en helt annen liga.

Når Ordfører Martinsen-Evje lover folk i gata, sarpinger og det lokale folkedypet at vi innen 10 år skal kunne «ta en Fredrikstad» og bli Norges mest attraktive by, skaper det enorme forventninger.

Når så den tidligere nevnte politiker Therese Thorbjørnsen bekrefter ovenfor SA at «Vi har satt oss som mål å være Norges mest attraktive by innen 2027» og også gjentatte ganger fra blant annet bystyrets talerstol repeterer dette - blir lovnadens alvorlighetsgrad løftet opp på et høyt nivå. Med tidsbekreftelsen inkludert bringes lovnaden nærmest opp på et «Jagland 36,9»-nivå.

Altså: Dersom Sarpsborg skal bli kåret til Norges mest attraktive by innen 2027 må vi starte jobben umiddelbart. Det har allerede gått over et år siden lovnaden kom - 9. august 2017.

Jeg (og mange med meg) gleder meg til at vi om 9 år når målet, men jeg gleder meg mye mer til reisen fram dit. Det er i det oppbyggende arbeidet at utviklingsmuligheten og kreativiteten ligger. Jeg tror nok at det særlig i kretser som har drevet med kultur- og næringsutvikling er stor forståelse for hvor enormt mye arbeid et slikt mål innebærer. At det blir dyrt forstår nok alle.

Når rådmann Unni Skaar presenterte sitt budsjettforslag for 2019 sammen med handlingsplanen for fireårsperioden til og med 2022, lyttet jeg med stor oppmerksomhet. Hvor ble det av strategi og satsing fram mot 2027 hvor vi skal nå det uttalte attraktivitetsmålet? Budsjettet gjelder for 2019 og handlingsplanen strekker seg helt fram til 2022 da er det kun 5 år igjen.

Attraktivitetsinvesteringer er dyrt, siden attraktivitet ikke kan kjøpes som et pulver på apoteket. Her må man ta tak i det stedsunike, det Sarpsborg-genuine og selve innholdet i særpesjela. Så skal det foredles, framstilles, bekjentgjøres og selges inn for kjente og ukjente. Bare PR, mediejobb, nettbygging, diverse nye presentasjonsvinklinger tar enormt mye tid og tålmodighet. 5 år er lite.

Å bli landsledende er utvilsomt kostbart så det hadde vært fint å se en økonomisk opptrappingsplan. Det er helt klart nødvendig å integrere de fleste av kommunens avdelinger slik at vi kan framstå som en samlet kommunal attraktivitetsenhet. Dette må nødvendigvis enten tilføres flere midler eller tære på avdelingenes allerede avsatte. Er det avdelinger i kommunen som allerede er i gang med arbeidet? La oss få et innblikk i forarbeidet fram til nå.

Hvordan framstår Ordfører - Rådmann sin strategi for å nå/gjennomføre lovnaden?

La oss få se - la oss få vite.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags