Visjoner og vilje

«La oss sammen med Folk i gata, Sarpinger og Folkedypet utvikle en visjon med tro, vilje og nok gjennomføringskraft til å nå våre mål», skriver Steinar Haakenstad. (Foto: Jarl M. Andersen)

«La oss sammen med Folk i gata, Sarpinger og Folkedypet utvikle en visjon med tro, vilje og nok gjennomføringskraft til å nå våre mål», skriver Steinar Haakenstad. (Foto: Jarl M. Andersen)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

«Hva med å starte med noe vi i framtiden ønsker å være genuine, attraktive og landsledende på?» skriver Steinar Haakenstad, uavhengig bystyrepolitiker, i dette innlegget.

DEL

Ny visjon for SarpsborgSarpsborgs visjon er igjen blitt satt under lupen, og noen har allerede nye og reviderte forslag. Det er fornøyelig å observere at ordene «Sammen, by og Sarpsborg» nylig har fått en så sterk politisk framvekst. Snart mangler vi bare «Folk i gata, Sarpinger og Folkedypet». Vel, det får vi heller komme tilbake til.

Det med å etablere og innarbeide en ny visjon er omtrent som når næringslivet vurderer å utarbeide et nytt produkt for produksjon og salg. Her kan visjonen nærmest likestilles med produktets logo. Næringen må først utarbeide selve ideen, innholdet og det genuine. Så sjekke markedet for tilsvarende produkter, konkurransemuligheter og potensiell etterspørsel. Så økonomi og totaliteten – er dette liv laga? Og endelig: Har vi troen på produktet? Når man så er ferdigvurdert kommer selve innpakkingen. Da, og trolig først da, kommer fokuset på logoen. Ingen profesjonelle næringsutviklere starter denne prosessen med utarbeidelse av logo/visjon.

Ehhh . . . jo i Sarpsborg kommune gjør vi det. Vi starter med logoen – visjonen. Er vi riktig gærne setter vi også ned grupper, komiteer, utvalg og styrer som til slutt skal vedta logoen/visjonen. Alt dette mens innhold, konsekvenser, prioriteringsfølger og gjennomføringsvilje ikke medregnes.

Steinar Haakenstad. (Foto: Johnny Helgesen)

Steinar Haakenstad. (Foto: Johnny Helgesen)

La oss se på den eksisterende logo/visjon: «. . . der hvor barn og unge lykkes». Det ser nesten ut som en sannhet at Sarpsborg er det genuine stedet hvor barn og unge lykkes. Det stemmer jo ikke. Men, slik er det kanskje heller ikke ment. En visjons egentlige oppgave er å gi et bilde av en fremtidig, ønsket tilstand - altså en slags fremtidsdrøm – så kanskje vi fremdeles venter på at Sarpsborg en gang skal bli et sted der barn og unge lykkes. Det er jo, i utgangspunktet, bra. Men, hva gjør vi for å oppnå denne uttalte fremtidsdrømmen. Hva satser vi? Hvor setter vi inn støtet? Og - hvor stor er viljen til å gjøre det som må til for å nå målet?

La oss sammen med Folk i gata, Sarpinger og Folkedypet utvikle en visjon med tro, vilje og nok gjennomføringskraft til å nå våre mål

Steinar Haakenstad

Sarpsborg Kommunes desidert største og dyreste satsing på barn og unge er den lovpålagte kommunale kulturskolen. Det er trolig her det ønskes at Sarpsborgs barn og unge skal lykkes. Så - hvor er viljen til å satse? Fasiten er at elevantallet ligger på omtrent en tredjedel av hva en gjennomsnittlig kommune på Sarpsborgs størrelse normalt har. Det gjør situasjonen håpløs og langt ifra attraktiv. Så ille er det at til og med ventelistene er unormalt korte. Ledende kulturskolekommuner har langt høyere elevantall. Holder aktiviteten nede ved å leie alt for små lokaler av en privat eiendomsbesitter. På den kommunale tomten som hadde passet best til å utvikle en framtidsrettet og attraktiv kulturskole vil ordføreren heller bygge parkeringshus.

Men, hva med å bytte visjon? Hva med å starte med noe vi i framtiden ønsker å være genuine, attraktive og landsledende på? I så tilfelle må vi først finne vårt særegne område. Det er liten vits i å være attraktiv på det samme tema som andre og særlig også nabokommunene prioriterer. Så må politikk og byråkrati være villig til å fokusere langtidssatsing, framtidige budsjett og handlingsplan på det nye temaet. Dersom virkelig det er tilfelle – kan vi starte jobben med å skreddersy en visjon.

Det ser nesten ut som en sannhet at Sarpsborg er det genuine stedet hvor barn og unge lykkes. Det stemmer jo ikke

Steinar Haakenstad

Og, hva skulle så det være? Jeg hører mange som mener noe om kommunens grad av innvandring. Ok, kanskje vi skulle bli best på innvandring for så å lage en logo/visjon rundt det? Eller . . .

VG-sporten har nå en bemerkelsesverdig stor promotering av Sarpsborg som idrettsby. I norgestoppen i fotball, ishockey, innebandy, bandy og golf, skriver de. Ok, kanskje vi virkelig skal satse på genuine, ledende og landsattraktive arena-anlegg og nødvendige tilskudd som utøvere, tilskuere og tilreisende kan oppleve at virkelig skiller seg ut. Om så, når dette er investert og organisert i driftet, kan vi også tenke på en tilegnet logo/visjon. Først vilje, så visjon. Eller . . .

Jeg har flere ganger hørt av Husbanken at Sarpsborg er ledende på sosial boligtilrettelegging. Burde vi satse enda mer på det for så å tilpasse en visjon? Eller . . .

Som blant de få har Sarpsborg hele to korps i landets øverste divisjon. Dette til tross for en arenasatsing som nærmest hemmer slike ensemblers utvikling. En seriøs vilje til tilrettelegging av arenaanlegg og nødvendige tilskudd som utøvere, tilskuere og tilreisende kan oppleve som genuine, ledende og landsattraktive ville selvfølgelig brakt de to og flere andre videre oppover i konkurransehierarkiet mot landstoppen og videre ut i Europa. Med en utvist vilje til å satse seriøst på korpskommunen Sarpsborg kunne man også etter hvert funnet en passende visjon. Eller . . .

Jeg tror de fleste forstår at skolesatsingen i kommunen snarlig må heves opp på det gjennomsnittlige og nylige vedtatte normnivå. Når vi så er kommet i den posisjonen kan vi vurdere en framtidsdrøm om et genuint og ledende nivå slik som våre barn og unge fortjener. Hva da med en påfølgende vurdering om en utarbeidet skole logo/visjon?

Mulighetene er mange – jeg nevner kun få, men de må fylles med innhold og en klar gjennomføringsvilje. Uten det er en ny visjon like mye verdt som den vi allerede har. Da er det liten grunn til å bytte ut.

La oss sammen med Folk i gata, Sarpinger og Folkedypet utvikle en visjon med tro, vilje og nok gjennomføringskraft til å nå våre mål. La oss sammen med SaFoSa bygge og utvikle framtidens Sarpsborg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags