– Som å betale for å stå på egen eiendom

Arne Braadland føler med Jan Henrik Breda (bildet) som måtte betale dyrt for parkering ved sykehuset på Kalnes for å besøke sin syke kone. (Foto: Erik Hagen)

Arne Braadland føler med Jan Henrik Breda (bildet) som måtte betale dyrt for parkering ved sykehuset på Kalnes for å besøke sin syke kone. (Foto: Erik Hagen) Foto:

Av
DEL

SykehusparkeringI Sarpsborg Arbeiderblad forleden forteller Jan Henrik Breda om blodige parkeringskostnader ved Sykehuset Østfold på Kalnes. Hele 2.300 kroner måtte han ut med da kona var innlagt ni dager på sykehuset. Han skulle bare være i sammen med kona si som han hadde levd sammen med i et langt liv.

Han hadde ikke fått med seg alle de offentlige kromspringene med parkeringsavgifter. Spesielt ikke dem som er grunnlag for inntekter til sykehuset. Spesielt ikke dem som står med liten skrift på og i nærheten av parkometeret.

Jeg føler med deg, Jan Henrik, for jeg er i din alder. Du betalte, jeg fikk bot. Som en enkel sjel fra Lande var jeg ikke spesielt opptatt av å lese den siste utgaven av «Alt om Parkeringsavgifter i Norge». Nå har jeg lest to sider om parkering på Kalnes så øyet ble tørt. God journalistikk som sikker får oppfølging, men svarene handler jo bare om innføring i teknologier for innføring av parkeringsavgift.

Og naturligvis kjør kollektivt. Og en informasjonssjef følger opp med masse ord, som informasjonssjefer flest.

Er det mulig? I min verden er helsetjenester en hjørnestein i velferdssamfunnet. Den er der for alle i alle aldre. Den betaler vi for gjennom skatten. Også sykehustjenestene. Helsetjenesten, på alle plan, understreker at pårørende og omsorg har en sentral funksjon i livskvaliteten.

Sykehuset skal nå diskutere og beslutte hvordan de best skal skattlegge pårørende med parkeringsavgift, via Vipps eller andre teknologiske løsninger.

Dette blir bakvendt logikk. Her betaler vi alle for å få et helsetilbud. I tillegg betaler vi for et byråkrati som jobber med tunnelsyn for å sparke bein på pårørende som deltakere i omsorgen. Disse skal jo nå gå gjennom parkeringspolicyen. Jeg er ikke i tvil om resultatet; det vil bli stående applaus fra økonomikontoret.

Det er jo slik at sykehuset på Kalnes eier parkeringsplassen. I handelsnæringen er gratis parkering et godt selgende argument. I det offentlige Norge er parkeringsavgift ved sykehus en tvang for å benytte tjenester du allerede har betalt for. Og så er det jo slik at helsesystemet tror at vi har som hobby å oppsøke sykehusets parkeringsplass for moro skyld. Vi parkerer der fordi det handler om noe som er meget viktig i livet vårt.

Det er jo ikke første gangen det er debatt om parkering ved sykehus, men debatten ender i nye teknologiske løsninger. Som regel fordi pårørende er lite lystne til å snakke om det, og byråkratene har sine bortforklaringsstrategier.

Hvordan er det mulig at sykehusvesenet ikke forstår at for mange pårørende er transport en utfordring, både økonomisk og praktisk. Og for dem som har levd et langt liv og betalt til helsevesenet det samfunnet krever, blir det som å betale for å parkere på egen eiendom.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags