Veibygging handler om prioriteringer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerVi skattebetalere gir kommune og stat råderett over rundt 30 prosent av bruttoinntekten vår, og da er det på sin plass at vi stiller krav til kommunens prioriteringer. Dersom bompenger blir et faktum må flesteparten ut med 20.000 kroner per år i minst 20 år.

Dette er uten tvil et stort inngrep i folks privatøkonomi uansett hvor mye man tjener. Hvorfor skal vi finne oss i å bli pålagt slike ekstrautgifter når kommunen ikke klarer å disponere våre vanlige skattepenger på en riktig og fornuftig måte?

Hvordan skal man få penger til for eksempel å bygge ny Sarpsbru i en lavinntektskommune som Sarpsborg? Det handler om prioritering av midler. Kommunen må prioritere hva som er viktig på lik linje som alle privatpersoner gjør det med sin privatøkonomi.

Dersom det haster med ny Sarpsbru, så må andre budsjettposter kuttes. I budsjettet for 2019 vil kommunen gi 108,5 millioner kroner til Sarpsborg Scene og 9 millioner til oppgradering av veinettet. I 2019 og 2020 skal rådhuset pusses opp for 53 millioner.

Kommunen prioriterer altså ikke vei.

Jeg mener at å prioritere kultur foran infrastruktur er feil. Infrastruktur er et grunnleggende behov som skal holde samfunnet i gang hver eneste dag, hele året.

Kultur er en gode som man kan unne seg når alle andre grunnleggende behov er dekket. Mange kulturarrangement bringes uansett fram av private aktører og idrettslag. Det betyr at vi ikke kommer til å miste kulturtilbudet i regionen selv om kommunen ikke bidrar.

Sarpsborg kommune har mange visjoner og ambisjoner. Blant annet befolkningsvekst fra 55.000 innbyggere nå til 70.000 i 2030. Noe som automatisk fører til større skatteinntekter og høyere økonomisk bærekraft hvis prioriteringene i budsjettene er riktige.

Men hva med å stoppe opp, ta et steg tilbake og se på hva vi har. Hva med å fokusere på oss som er her nå? Kommunen bør trygge innbyggerne sine. Bevare arbeidsplasser slik at ikke bedrifter flytter ut. Gjøre det lønnsomt å være i arbeid. Ta vare på skolene og barnehagene vi sender barna våre til. Ta vare på våre eldre som trenger omsorgstilbud. Trygge veiene våre slik at vi kommer oss trygt til og fra jobb. Åpne opp byen med gratis parkering slik at næringslivet der får kunder. Gratis parkering på Sykehuset Kalnes. Droppe planene om bompenger. Skjerme befolkningen fra psykisk syke og ikke plassere de i våre nabolag. Samarbeide med politiet om å fjerne gjengangerkriminelle fra samfunnet og fjerne rusede trafikanter fra trafikkbildet.

Gi oss grunn til å være stolte av Sarpsborg.

Solbergtårnet er som kjent et resultat av kommunens feilslåtte økonomiske prioriteringer. Det er vår versjon av Hamars stupetårn. Ikke la forhastet og overambisiøs veiutbygging bli Sarpsborgs nye «stupetårn», som vi attpåtil må betale for i minst 20 år fremover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags