Jubileumsåret var virkelig kun ett år

FORSVINNER? Etter forslaget om å kutte i Olavsfestivalens budsjett, ser det ikke ut til at vi skal glede oss noe særlig over kultur i årene framover, skriver Patrik Stenseth i dette innlegget. Spillet om Olav den heldige er et av elementene som kan forsvinne.Foto: Tobias Nordli

FORSVINNER? Etter forslaget om å kutte i Olavsfestivalens budsjett, ser det ikke ut til at vi skal glede oss noe særlig over kultur i årene framover, skriver Patrik Stenseth i dette innlegget. Spillet om Olav den heldige er et av elementene som kan forsvinne.Foto: Tobias Nordli

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

«Det er vel ingen hemmelighet at i planleggingsfasen av dette året gikk utallige ting på trynet», skriver Patrik Stenseth i dette leserinnlegget om rådmannens forslag til kutt i Olavsfestivalens budsjett.

DEL

LeserbrevNå går vi mot slutten av et fint jubileumsår. Et år vi kommer til å minnes i mange år framover, det er jeg overbevist om. Hva skal stå igjen etter et slikt år? Utenom en haugevis av flotte statuer og en fin renovert gågate. Hva skal sarpingene glede seg over de kommende årene?

Etter rådmannens forslag om å kutte i Olavsfestivalens budsjett, ser det ikke ut til at vi skal glede oss noe særlig over kultur i årene framover. Forslaget som blir lagt fram viser til lite kunnskap om byens egne innbyggere. Dersom rådmannen og kommunen tar en titt på utviklingen av festivalen vil de oppdage at festivalarrangørene viser til meget høy kompetanse. Innbyggerne i Sarpsborg viser økende interesse for festivalen og det er stadig flere besøkende.

Jeg savner forståelse fra nøkkelpersoner i kommunen om hvordan kultur og byens historie henger sammen

Sarpsborg kunne benyttet seg vel av et jubileum – også i etterkant av at jubileumsåret er omme. Det var en kjempegod sjanse for kommunen å skape et godt renommé også utenfor Sarpsborg. Kulturaktørene kan oppfordres og inspireres til å fortsette å skape opplevelser og kultur for byens innbyggere. Hvorvidt de har lyktes noe særlig i det hele tatt, vil jeg gjerne snakke om etter endt jubileumsår.

KRITISK: Patrik Stenseth refser rådmannens forslag om å kutte 900.000 fra budsjettet til Olavsfestivalen.

KRITISK: Patrik Stenseth refser rådmannens forslag om å kutte 900.000 fra budsjettet til Olavsfestivalen.

Men det er vel ingen hemmelighet at i planleggingsfasen av dette året gikk utallige ting på trynet og jeg har selv vært i bresjen for kritikken av byselskapet tidligere i år. Og nå kommer dette, men jeg sier ifra fordi jeg mener at Sarpsborg ikke kan vifte med slagordet «Der de unge skal lykkes» og samtidig kutte 900.000 kr fra budsjettet fra en festival som til de grader fokuserer på de unge.

Olavsfestivalen er kanskje det arrangementet som har hatt den mest langsiktige planleggingen i forkant av jubileumsåret. De har turt å tenke langsiktig og har hatt en sunn utvikling som fortjener å fortsette. Potensialet til festivalen er stort og jeg tror de på lang sikt kan bli en viktig opplevelsesfestival – ikke bare i vår by, men også i regionen og etter hvert, nasjonalt. Dette kunne ført til økende turistnæring med tanke på beliggenheten til festivalen, nært E6 og nært et av landets mest vellykkete hoteller.

Enhet kultur sier de vil prioritere Sarpsborg scene. Det er klart at en by som Sarpsborg trenger en scene og dette ser jeg på som en selvfølge. Og jeg tror huset kan utvikles over tid. Men en festival som Olavsfestivalen trenger kontinuitet for å utvikles og må ikke glemmes av sitt publikum. Viktigheten ligger rundt byens egen historie som er kulturarv i verdensklasse. Dette er unikt. Sarpsborg scene vil aldri bli mer unikt enn hva det i realiteten er.

En konsert med «Hellbillies» eller forestilling med et av barne- og ungdomsteatrene i byen, vil aldri kunne trekke interesse utenfor nedre Glomma-regionen. Det kan en festival som Olavsfestivalen. Vikingkulturen er vår kulturarv, en kultur langt tyngre forankret en for eksempel «Sabeltann» på Sørlandet, og kunne således blitt forvaltet til å bli både en større turistattraksjon og ikke minst være et viktig ledd i å få sarpingene til å føle seg så stolte som vi burde!

Som når svenskene kom å krevde brannskatter i 1567 og sarpingene var for stolte til å betale. Så brant de ned byen, folket måtte flytte. Dette er

et bilde på hva som er i ferd med å skje med kulturen i byen, historien gjentar seg.

Jeg savner forståelse fra nøkkelpersoner i kommunen om hvordan kultur og byens historie henger sammen. Det handler om identitet. Det føler jeg en brorpart av sarpinger har fått oppleve de siste årene, spesielt inn mot jubileet – la det leve. «Ikke brenn ned byen vår igjen», ikke la det vi er i ferd med å bygge opp brytes ned. La oss være stolte sarpinger, la oss være stolte av historien vår og hvor vi kommer fra.

På vegne av produksjonen «Olav den Heldige og Lykkesverdet» og Sceneimpuls, vil vi si: Vi er umåtelige takknemlige for tilliten vi har fått de siste årene. Olavsfestivalen har vist evne til å satse på unge ambisiøse aktører som har et ønske om å utøve profesjonelt i eget fylke. For vi er ambisiøse mennesker som har lyst til å fortsette med prosjektene våre.

I inngangen til jubileet var vi allerede i samtaler med kultursjefen angående kutt i Olavsfestivalen og av «Olav den Heldige». Dette medførte at vi inviterte flere kulturinstitusjoner til Sarpsborg i sommer. Blant annet var Stiklestad Kultursenter og Olsokfestivalen på plass i Landeparken for å se spelet i sommer.

Neste uke reiser undertegnede til Stiklestad i Verdal for å starte samtalene med Stiklestad Kultursenter om deres ønske å satse på «Olav den Heldige og Lykkesverdet». Det er utrolig synd om vi må flytte konseptet vi har bygd opp over 6 år, for det er ingenting vi heller vil enn å bygge videre på den tradisjonen som nå har blitt skapt i Sarpsborg.

Jeg får vel si som Olav sier til Sigvat Skald: «Til Stiklestad!»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags