Gå til sidens hovedinnhold

Propagandaministeren

Artikkelen er over 5 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det ble stille i bystyresalen torsdag da Kai Roger Hagen (Partiet De Kristne) tok ordet under bystyrets behandling av kommunedelplan mangfold, inkludering og likeverd. Hagen dro på en lang tur i både tid og geografi før han til slutt sveipet innom en plan han stemte imot.

Hagen dro noen hundre år tilbake i tid for å fortelle at det alltid har fulgt kriger i fotefarene til islam. Og han slo fast at det ikke finnes noe land med islamsk styre som følger menneskerettighetene. Før Hagen konkluderte med at han vil ha et Norge – og Sarpsborg antar jeg – bygd på kristne grunnverdier og Jesus kjærlighet. Og intet annet.

Jeg hørte ikke et ord om konflikter, krig og overgrep gjort av noen med kristen bakgrunn. Derfor tillater jeg meg å bruke tittelen «Propagandaministeren» på Kai Roger Hagen.

Hagen drev en ekstrem kristen propaganda, en propaganda for et land og en by hvor det ikke skal være plass til annet enn det som knyttes til «kristne grunnverdier».

Jeg tror ikke det er mange kristne som vil stille seg bak et så snevert, iskaldt og stigmatiserende syn på hvordan Sarpsborg-samfunnet skal utvikle seg som det Hagen vil ha. Og jeg håper at Kai Roger Hagen holder seg for god til å fortsette å drive ekstrem propaganda fra bystyrets talerstol.

Hagens innlegg slo lufta ut av de fleste i bystyret. Den første som fikk igjen pusten var Høyres Bujar Shala, muslim fra Albania, gift med en kristen, katolsk dame. Shalas sivilstand slår alene i hjel noen av Hagens stigmatiserende påstander.

– Mitt hjemland er muslimsk men etterlever de samme menneskerettighetene som Norge, sa Shala, så følelsesmessig berørt av Hagens angrep at stemmen nesten brast.

Arbeiderpartiets Elise Bjørnebekk-Waagen repliserte ganske enkelt: – Galt er galt, rett er rett, uansett tilhørighet.

Chiga Bisimwa Nyamugira (Ap) ba bystyret ta avstand fra Hagens tale.

– Jeg kommer til å anmelde deg hvis du fortsetter med sånt, sa han.

Hagens propaganda er neppe ulovlig, men den skapte en uakseptabel vond lukt i bystyresalen torsdag kveld.

 

Kommentarer til denne saken