Jeg sitter i elbilen og venter. Damene vet ikke hva de skal ha på seg. Kan de ikke snart bli ferdige?

Samfunnet og næringslivet omstiller seg raskere enn noen gang. Alle vet at oljen snart tar slutt og vi som vil på fest for å skape noe, forstår mulighetene etter oljealderen. Noen irriterer seg grønn over dette skiftet. Hvorfor skal det så lang tid? La oss heller bli ferdig med det så raskt som mulig.

Å skifte er jo ikke målet, men noe man må gjøre før man drar på fest. Noen av oss må sitte her i elbilen å vente i evigheter fordi damene ikke blir enige om antrekket. Målet er forutsigbare rammebetingelser for alle. Fortsatt fokus på oljealder gir ingen forutsigbarhet. Fokus på løsningene etter oljealderen gir god forutsigbarhet. La oss få byttet ut denne bilparken slik at vi slipper alt svevestøvet om vinteren. Nå må både damene og Stortinget gi næringslivet sikre og forutsigbare rammebetingelser.

På tross av en stivbeint og ultrakonservativ regjering, klarer heldigvis noen bedrifter å se lyset. ASKO har byttet ut sine fossile lastebiler med utslippsfrie lastebiler. Borregaard i Sarpsborg har skiftet fra mørke dresser til grønne partydresser. De er sikkert på festen allerede. Mens jeg sitter her og venter på damer som ikke klarer å skifte.

I forrige århundre klarte menneskeheten å få gigantiske flymaskiner til å fly jorda rundt. Det er helt fantastisk. Selvfølgelig klarer vi da også å få gigantiske flymaskiner til å fly jorda rundt uten å ødelegge den samme jorda. Det å skape en ren luftfart er selvfølgelig mye lettere enn å starte en luftfart fra scratch.

Alt som skal til er et tydelig politisk lederskap. Dersom myndighetene gir sikre rammebetingelser, så klarer næringslivet å tilpasse seg. Få på dere de grønne kjolene og kom dere inn i elbilen, så drar vi på fest. Vi skal både fly og kjøre bil på festen. Men det blir en fest uten svevestøv.

Skattesystemet er godt egnet til å utjevne forskjeller mellom fattig og rik. Men skattesystemet kan benyttes til andre ting også. Man kan gi skattelette til ønsket atferd og skatteøkning til uønsket atferd.

Slik kan man aktivt styre landet. Men Siv og Erna vet ikke hva de skal ha på seg i aften. – Skal vi skifte fra svart kjole før festen? – Skal vi ta den grønne? De er så treige. Kan de ikke bare bestemme seg?

Jeg sitter i elbilen og venter. Regjeringens forslag til statsbudsjett legger opp til svart kjole. Men alle vet jo at dette ikke vil vare kvelden ut. For å komme videre må den grønne kjolen på.