Gå til sidens hovedinnhold

Om religionskritikk, fravær av respekt og manglende kunnskap

Kari Mangrud Alvsvåg

prost i Sarpsborg/styremedlem i Dialogforum Østfold

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kai Roger Hagen sjokkerte bystyret og mange andre med sitt innlegg om islam og muslimer i bystyret torsdag. Han benyttet behandlingen av kommunedelplan for mangfold, inkludering og likeverd til å æreskjelle Profeten Muhammad spesielt og muslimer generelt i en grovt kunnskapsløs gjennomgang av islams historie.

Det gjør det ikke bedre at han nå representerer «Partiet De kristne». Det er et parti som ikke har velgergrunnlag til å være representert i bystyret, men som ble det, fordi Hagen meldte overgang til det partiet etter å ha blitt valgt inn for FrP ved valget i 2015.

«De kristne» kaller partiet seg. Det oppleves ekstra ubehagelig at et parti med dette navnet opptrer uten respekt for andre religioner og uten kunnskap om andre religioner. Og aller verst, uten kunnskap om det kristne verdigrunnlaget. Den gylne regel, det doble kjærlighetsbudet, og Bibelens etiske fordring om at vi skal ta vel imot den fremmede, skulle være nok til å hindre Hagen i å angripe en religion og alle som tilhører den fra talerstolen i bystyresalen.

Det oppleves ekstra ubehagelig at et parti med dette navnet opptrer uten respekt for andre religioner og uten kunnskap om andre religioner.

 

Religioner og livssyn har alle potensial i seg til å bringe frem både godt og ondt. Derfor er det ytterst viktig at vi som regner oss som ledere og offentlige representanter for religionene driver religions- og livssynskritikk. Og da særlig av egen tradisjon. Det er ingen tvil om at kristendommen har blitt brukt til å legitimere mange onde regimer og mange onde handlinger gjennom historien.

Slaveri, kjønnsdiskriminering, antisemittisme, apartheid, brutal kolonisering, forfølgelse av muslimer i Bosnia for tyve år siden, er bare noen eksempler på ondskap som kan knyttes til kristendommen.

På samme måte har ismer som ville gjøre ende på all religion en lang syndekatalog, jeg nevner i all enkelhet kommunismen i Sovjet og Maos a-religiøse regime i Kina. I Myanmar er det i dag buddhistiske munker som står for en brutal forfølgelse av muslimer. Alt dette er ondskap som følger av menneskets potensial til å handle ondt, og er ikke en direkte følge av den tro eller den isme som mennesket bekjenner seg til.

På samme måte som religioner og livssyn på sitt verste kan legitimere og forsterke onde regimer og onde handlinger, kan de bringe frem grenseløs godhet, barmhjertighet og fred når de er på sitt beste. Gode eksempler er røde halvmåne (muslimsk symbol) og røde kors, som er en verdensomspennende organisasjon som sammen står i godhetens tjeneste i ulike kriser over hele verden. Nansen, og den kristne-humanistiske tradisjonen etter ham, er en stolt fortelling om hjelp til mennesker på flukt.

Alle de ulike livssyn og religioner, inkludert islam, har en sterk barmhjertighetstradisjon, og de hellige hus har alltid blitt brukt som tilfluktssteder og som trygge rom der man kan finne beskyttelse og omsorg.

Alt dette er godhet som følger av menneskers potensial til å handle godt, og er ikke en direkte følge av den tro eller isme som mennesket bekjenner seg til.

Derfor er det særdeles viktig at vi ikke dyrker religionenes og livssynenes onde potensial. Kai Roger Hagen er like ved å gjøre det, når han i kristendommens navn, som representant for «De kristne», angriper og sverter profeten Muhammad og alle hans etterfølgere. Gjennom sitt innlegg risikerer han å skape frykt, og han dyrker usanne fordommer som hindrer god inkludering av alle innbyggere i byen vår.

Kjære Kai Roger Hagen, du er hjertelig velkommen til å delta i Dialogforums arbeid her i Sarpsborg. Vi er muslimer og kristne som sammen arbeider for å fremme respekt, bryte ned fordommer, og bidra til et godt og mangfoldig samfunn med rom for alle.

15. mars går vi sammen i Kirkens Nødhjelps fasteaksjon og samler inn penger til mennesker i nød over hele verden. Vi går fra dør til dør med bøsser, fordi folk i nød skal ha hjelp. Det er både muslimer og kristne enige om. Bli gjerne med å gå med bøsse, Hagen! Sammen kan vi skape en bedre verden.

Kommentarer til denne saken