Mer penger, ingen jubel

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommunene blir tilgodesett med økte midler i regjeringens forslag til statsbudsjett. Sarpsborg kommune får 106 millioner kroner mer å rutte med, en vekst å 4.1 prosent. Det er under snittveksten på 4,3 prosent. Vår kommune kommer dårligere ut en landsgjennomsnittet på grunn av sammensetningen av antall barn og eldre og antall personer med høyere utdanning. Kriteriene gir Sarpsborg en dårligere vekst sammenlignet med både Moss (5,7 prosent vekst) og Fredrikstad (4,3 prosent) og Østfold totalt (4,6). Det er vanskelig å forså at de kommunale utfordringene er mindre i Sarpsborg enn i nabobyene og i Østfold generelt.

LES OGSÅ: – Ingen store overraskelser

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener ekstra statsbudsjettmillioner kan brukes til å ruste opp barnehager, skoler og omsorgstjenester. Det skjer neppe i Sarpsborg. Kommunesjefene Rune Antonsen og Sigmund Vister sier til Sarpsborg Arbeiderblad at de ekstra midlene i hovedsak vil dekke pensjonskostnader og utgifter knyttet til befolkningsvekst. Økningen kan bremse ytterligere kutt, men vil ikke gi verken Sarpsborg kommune eller andre kommuner muligheten til å ruste opp eksisterende tilbud.

LES OGSÅ: Fornyer Østfoldbanen

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Svein Larsen, mener budskapet fra finansministeren bare er tull. Han mener ansatte og innbyggere må belage seg på nedskjæringer og kommunale kutt. Heller ikke Høyres Ann-Hege Indrevoll tror økningen løser kommunens utfordringer. Økonomien vil fortsatt være stram, konkluderer regjeringspartiets lokalpolitiker.

LES OGSÅ: Får 106 millioner kroner ekstra

Det er grunn til å frykte at det alvoret kommunens administrasjon og bystyrepolitikere signaliserte samme dag som statsbudsjettet ble lagt fram, vil forsterke seg når Sarpsborg kommune skal legge fram sitt eget budsjettforslag senere i høst. Det nye bystyret må trolig styre med en kommuneøkonomi som gir trange kår for eldreomsorg og skole. Til tross for ekstrabevilgninger fra finansministeren må bystyret belage seg på å finne nye områder å spare på og se om avgifter må økes for å få endene til å møtes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken