Fortell din #metoo-historie

- Vi har nå lagt ut en spørreundersøkelse på våre nettsider. Her ønsker vi at leserne skal dele sine metoo-historier, sier ansvarlig redakøtr Bernt Lyngstad. Undersøkelsen er selvfølgelig helt anonym.

- Vi har nå lagt ut en spørreundersøkelse på våre nettsider. Her ønsker vi at leserne skal dele sine metoo-historier, sier ansvarlig redakøtr Bernt Lyngstad. Undersøkelsen er selvfølgelig helt anonym. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nå inviterer Sarpsborg Arbeiderblad deg til å dele din #metoo-historie med hele Norge. Det gjør vi i samarbeid med Nettavisen og en rekke av Amedias 63 aviser fra sør til nord i Norge.

DEL

Emneknaggen #metoo løsnet en internasjonal lavine etter at skuespilleren Alyssa Milano brukte den i en melding på Twitter som hun la ut 15. oktober 2017.

Der oppfordret Milano andre kvinner og menn som også hadde vært utsatt for seksuell trakassering, å svare på hennes tweet med #metoo. Twittermeldingen kom etter at flere kvinnelige skuespillere tidligere samme måned hadde anklaget den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein for voldtekt, trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet.

I Norge har det siden, i likhet med hele verden, florert med «#metoo-historier. Felles for dem er at de i all hovedsak handlet om mektige menns overgrep og trakassering av kvinner i media, næringsliv, kulturfeltet eller i politikken. Altså ikke kvinner flest.

Landsommfattende undersøkelse

Nå spør Sarpsborg Arbeiderblad om din «#metoo-historie». Men ikke bar vi. Amedia-aviser over hele Norge gjør det samme sammen med Nettavisen.

–Vi har nå opprettet en spørreundersøkelse. Her ønsker vi at leserne skal dele sine metoo-historier. Undersøkelsen er selvfølgelig helt anonym. Men man er også velkommen til å kontakte SAs journalister eller meg hvis man ønsker det, sier Bernt Lyngstad, ansvarlig redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad.

Målet er få hele Norge i tale. Vi vil gjennom å spørre folk flest om hva de har opplevd, forsøke å gi et svar på hvilket omfang #metoo har. Og la oss være krystallklare om hva vi spør om: #Metoo handler ikke om overgrep eller voldtekt (ikke at det ikke er forkastelig), men om seksuelle overgrep, trakassering og uønsket seksuell basert på ulikhet i maktforhold.

Det kan være gjennom forholdet mellom lærer og elev, sjef og ansatt, politi og pågrepet. I det hele tatt ulikt styrkeforhold. Den globale rapporteringen av problemet handler selvfølgelig ikke bare om menns trakassering av kvinner. Menn er utsatt for det samme. Av kvinner eller andre menn. Sikkert i mye mindre omfang, men dog like interessant.

Google-spørreundersøkelsen vi inviterer deg til å delta i – den ligger klar til besvarelse på sa.no.

– Du kan også ringe vår tipstelefon 800 33 336 eller meg direkte på 906 26 652 om du ønsker det, sier Lyngstad.

SAs journalister har i likhet med meg selvfølgelig absolutt kildevern. Du bestemmer om og i hvilket omfang vi kan bruke din historie, om du tar kontakt.

For ettertiden

Gjennom å besvare vår spørreundersøkelse deltar du i noe mye større enn bare å fortelle din historie. Amedias og SAs initiativ gjør det mulig for ettertiden å si mye mer om hvor omfattende «#metoo var i det herrens år 2018.

Det er en ganske stor overbygning over vårt lokale initiativ.

På kvinnedagen 8. mars. vil SA, Nettavisen og en rekke Amedia-aviser over hele landet presentere omfanget av #metoo i Norge.

– Med dette ønsker vi å sette dagsorden. Å gjøre Norge bedre. Å markere en felles parole. Vi skal rett og slett speile #metoo slik hele Norge ser det, sier Lyngstad.

Artikkeltags