«Bruk Hue» mot mobbing på nett

BRUK HUE: Ole Vestøyl holdt foredrag for elevene.

BRUK HUE: Ole Vestøyl holdt foredrag for elevene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Elevene ved Tindlund Barn- og ungdomsskole lærte om nettmobbing under foredraget til «Bruk Hue».

DEL

«Hvor mange i rommet her kan mobilpassordet til en de kjenner?» spør Ole Vestøyl fra «Bruk Hue» under foredraget.

Nesten alle elvene på ungdomsskolen rekker opp hånda. Begrunnelsen deres er at de enten har gitt passordet til nærmeste venner eller en kjæreste. Vestøyl forteller at man alltid skal holde passord for seg selv.

«Jeg ser på passord som en tannbørste. Det er personlig og noe du bytter ut i ny og ne».

Spredning av nakenbilder

Videre i foredraget fokuserer Vestøyl på en spesiell hendelse: Ei jente blir filmet naken, filmen spres på nettet og alle elevene på skolen ser den. Det ene tar det andre og det blir utvekslet grove meldinger mellom den som utpekes som synderen for at filmen spres. Til slutt ender det med at foreldre, skolen og politiet får vite om hendelsen.

– Vi ser at det er et stort behov for dette foredraget. Elevene vil gjerne lære og høre. Selv om lærere og foreldre snakker om dette temaet virker det mye sterkere når det kommer noen utenfra og forteller.

Etter at Vestøyl har vært å holdt foredraget sammen med Anders Skjellbred sender de ut en spørreundersøkelse til elevene, lærerne og foreldrene.

– 70 prosent av elevene sier at de endrer oppførsel på nettet på grunn av foredraget.

– Samme undersøkelse viser at mange glemmer det de har lært. Derfor er det viktig at vi får med foreldrene på kveldene. I den grad de møter opp, ni av ti foreldre sier at dette ikke gjelder for deres barn. Det merker vi på oppmøtet.

«Bare køddet»

I foredraget ble det påpekt at selv om ting blir gjort som «tull» kan det føre til vanskelige konsekvenser. Som at å kalle noen «hore», oppbevaring av sjikanerende bilder av andre og deling av nakenbilder kan gi både bøter og fengselsstraff.

– Det var et veldig lærerikt foredrag, forteller Ester fra åttende klasse.

Venninnene Julie og Martine er enige.

LÆRERIKT: Julie, Martine og Ester i 8B fikk mye ut av foredraget.

LÆRERIKT: Julie, Martine og Ester i 8B fikk mye ut av foredraget. Foto:

– Det var mye interessant. Mye jeg ikke visste. For eksempel det at det finnes noen som utgir seg for å være noen helt andre, sier Martine.

– Vi har hørt om noen som har blitt mobbet på nettet, så det viktigste vi lærte er vel å si ifra, tilføyer Julie.

Etter to foredrag er gutta fra «Bruk Hue» godt fornøyd med dagen så langt.

– Det har gått bra, men det er mange som kjenner seg igjen. Det er veldig emosjonelt og det trigger en del følelser hos elevene, forteller Vestøyl.

Vil ta det inn i undervisningen

Sidsel Karlsen, som er lærer for tiendeklasse, synes det er utrolig viktig tema å ta opp.

– Jeg ble veldig overrasket da så mange rakk opp hånden om at de hadde gitt bort passordet sitt. Det er noe vi kan ta opp videre, mener hun.

– Nå som vi har sett dette foredraget er det viktig å ta det opp igjen.

Karlsen selv har ikke opplevd noen konkrete tilfeller av nettmobbing i sin tid som ansatt på Tindlund. Likevel synes hun det er et viktig tema.

– Det er ikke alt som skolen klarer å fange opp. Det vi fokuserer på er at vi skal være en åpen skole med et godt miljø hvor alle kan være seg selv.

Bruk Hue

Bruk Hue er Norges største antimobbeturné. Siden 2009 har Bruk Hue besøkt over 1000 skoler og snakket om nettmobbing til over 250.000 barn og 50.000 foreldre om digital mobbing. Bruk Hue er utarbeidet av Røde Kors ved samtaletjenesten Kors på halsen, Barnevakten, Telenor og Medietilsynet. Målet er å forebygge nettmobbing ved å engasjere og bevisstgjøre barn, unge og voksne om nettvett. 

Etter Bruk Hue:

• 7 av 10 elever sier det etter foredraget har kunnskapen de trenger for å håndtere nettmobbing

• 9 av 10 foreldre sier de lærte noe nytt

• 9 av 10 lærere mener at Bruk Hue kan hindre nye tilfeller av nettmobbing.

Artikkeltags