42-åringen Svein-Ove Arnesen fra Ullerøy har lang fartstid som journalist i transportbransjen. Ikke bare er han journalist i TransportMagasinet, og redaktør av nettstedet Tungt.no. Men han har også forfattet «Den Norske Veteranlastebilboka» med Morten Vatland fra Rogaland.

300 lastebilhistorier

– Jeg har til min kones fortvilelse viet store deler av fritiden det siste året på å lage denne boka. kommer det fra Arnesen, da SA er på besøk i Ullerøy.

Det hele startet for et år siden, etter at journalist Arnesen intervjuet lastebilhistoriker Morten Vatland. Senere slo de seg sammen og stiftet Transportforlaget AS.

– Hensikten er å ta vare på norsk transporthistorie samtidig som boken forhåpentligvis tilfører leserne like stor glede som det har gitt forfatterne, forteller Arnesen.

Vatland er ifølge Svein-Ove en person som er et rent oppslagsverk når det gjelder gamle lastebiler.

– Han er helt rå, han kan kjempemasse. Boka er i stor grad ført i pennen av Morten, og jeg vil si at boken er norsk lastebilhistorie av ypperste klasse.

– Vatlands kunnskaper er for gode til å ikke tas vare på og dele videre. Vi kan si det slik at vi måtte lage denne boken før det gikk i glemmeboken, sier Arnesen med et smil.

Jeg elsker lukten av trykksverte

Svein-Ove Arnesen Forfatter av «Den Norske Veteranlastebilboka»

 

– Jeg har jo også jobbet noen år med lastebiler, så vi kan masse begge to, legger han til.

Vatland har et enormt bildearkiv kan Sven-Ove fortelle.

– 15.000 bilder skulle bli til noen hundre, det sier jo sitt, humrer Arnesen.

Veteranlastebilboka er en nostalgisk reise gjennom mer enn 300 lastebilhistorier som tar deg med til hvem som eide bilene, hvor de kjørte – og hvordan bilene endte sine liv.

– Du vil lese om en rekke kjente transportører og hvilke biler som ble starten på mange av våre mest kjære transportselskaper, påpeker han.

– I boka finner vi gamle lastebiler vi ikke ser på veien lenger heller, så dette er nostalgi, tilføyer forfatteren fra Ullerøy.

Deilig med litt fritid

Svein-Ove forteller at arbeidet med boka har blitt en liten frisone fra jobben i TransportMagasinet og Tungt.no.

– Det har vært deilig å «loffe» til hjemmekontoret en lørdag morgen for å arbeide med den.

– Jeg har satt opp hele boken, og naturligvis krydret den med faktaopplysninger og litt småtteri, i tillegg til at Morten har stått for mye av skrivingen, konstaterer, han.

Boka tar også for seg en rekke sprø historier om sjåfører og bileiere.

– Du kan lese historien om sønnene til en lastebileier som lagde sin egen henger de brukte uten at faren visste om det, om biler som trygdekassa bygde om, biler som gikk så mye på utlandet at sjåførene til slutt ble gift der, og mye, mye mer, fastslår, Arnesen.

Han sier at han gledet seg veldig til å hente de fem pallene med bøker og at det var noe eget ved å se teksten og bildene på trykk.

– Jeg elsker lukten av trykksverte, og jeg er veldig stolt av hva vi har fått til, avslutter den blide forfatteren fra Ullerøy.

Ny bok om gamle biler

  • «Den Norske Veteranlastebilboka» kommer i et opplag på 3300 eksemplarer.
  • Svein-Ove Arnesen (42) er forfatter med Morten Vatland fra Rogaland.