(Siste)

Torsdag 19. oktober, på selveste Refleksdagen publiseres en fersk landsomfattende undersøkelse om refleks utført av Kantar TNS for Trygg Trafikk og SpareBank 1.

Den viser at vi har mange unnskyldninger for å droppe refleksen: Vi glemmer den, har dårlig tid eller vi skal bare gå på fortauet.

– Unnskyldninger gjør oss ikke mer synlige i mørket. Hvis du velger ikke å bruke refleks, velger du også å være usynlig i trafikken og du risikerer å bli påkjørt. Så enkelt er det, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Hele sju av ti nordmenn svarer at de alltid eller ofte bruker refleks. Men fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser at kun fire av ti bruker refleks.

Glemmer og har dårlig tid

De fleste har skuffer og skap fulle av refleks hjemme, og vet nok at den burde brukes. Likevel glipper det for veldig mange.

Av de som ikke bruker refleks sier hele 66 prosent at de rett og slett glemmer den, og 31 prosent svarer at de ikke tar på seg refleks fordi de har dårlig tid.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Dette er veldig enkelt å løse! Bruk fem minutter på Refleksdagen og fest refleks på jakker og bagger. Kjøp også gjerne klær med refleks påsydd. Jo mer jo bedre! Da har du én ting mindre å huske på i hverdagen. Bruker du refleks fjerner du nesten helt risikoen for å bli påkjørt i mørket, sier Årøen.

Bruk refleks også i byen

Vi unnskylder også manglende refleksbruk med at vi skal gå på fortau, i opplyste gater eller ikke gå så langt. Nesten fire av ti svarer at de ikke bruker refleks fordi de kun skal gå i opplyste gater, mens to av ti sier at det er fordi de skal gå på et fortau.

Trygg Trafikk mener også dette er dårlige unnskyldninger:

– Du trenger refleks også i byen. Lys fra butikker og billykter tar så mye oppmerksomhet at du i praksis blir grå og usynlig i trafikkbildet uten refleks, uttaler Årøen.

– Selv om du bare skal gå en kort tur vil du likevel ofte krysse gata. Mange av fotgjengerulykkene i byer og tettsteder skjer nettopp ved at folk krysser gata og ikke blir sett. Refleks vil gjøre deg mindre utsatt, forsikrer Ann-Kathrin Årøen.

Bruk fem minutter på Refleksdagen og fest refleks på jakker og bagger.

Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk

 

Hun får støtte av skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring.

– Å droppe refleksen er å gamble med egen sikkerhet. Bilister og syklister har selvsagt et ansvar for å ikke kjøre på folk, men du må også gi de kjørende en mulighet til å oppdage deg. Det er mange år til biler har varmesøkende kamera og automatisk brems. Fram til da må du bruke refleks og sørge for å bli sett i trafikken, sier Nielsen.

PS! Uten refleks er du først synlig for bilførere på 25-30 meters hold. Mens med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Det betyr at bilføreren har ti sekunder å reagere på i stedet for to sekunder dersom du ikke bruker refleks. (ANB)

De vanligste unnskyldningene for at vi dropper refleksen

  • Glemmer det (66 prosent).
  • Skal kun gå i opplyste gater (38 prosent).
  • Dårlig tid (31 prosent).
  • Skal kun gå på fortau (20 prosent).
  • Skal ikke gå langt (15 prosent). (Kantar TNS: 1.131 intervjuer utført i september 2017).