Slik skal bilen redde hørselen din

Bak dette interiøret skjuler det seg store mengder data og teknologi. Nye Mercedes E-klasse er en av verdens mest teknologiske biler, uten at du nødvendigvis legger merke til det.

Bak dette interiøret skjuler det seg store mengder data og teknologi. Nye Mercedes E-klasse er en av verdens mest teknologiske biler, uten at du nødvendigvis legger merke til det. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Verdensnyheten vil «lukke» ørene dine millisekunder før en kollisjon inntreffer.

DEL

[broom.no]  Det har allerede gått ett år siden Mercedes presenterte nyeste generasjon E-klasse – en bil det var knyttet store forventninger til.

Nå har en hel verdenspresse omtalt bilen i ulike tester, og det ingen tvil om at den nye volummodellen har vært en stor suksess for bilgiganten.

Men det er ikke bare design og kjøreegenskaper som er løftet flere hakk fra forrige versjon. Når det gjelder teknologi og sikkerhetsutstyr har Mercedes rett og slett overgått seg selv.

Nye E-klasse ER faktisk en av verdens mest teknologiske biler. På flere områder er den til og med bedre enn selve flaggskipet S-klasse.

Redder hørselen din

Nå har vi endelig prøvekjørt stasjonsvogn-utgaven, som utvilsomt er den vi kommer til å se mest av på norske veier i tiden framover.

Nå skal vi fokusere på nettopp teknologi og sikkerhetsutstyr, som Mercedes har prioritert høyt i en årrekke. De var blant først ut med airbagen tilbake i 1981.

Testbilen vår er en 220d, som er spekket med det aller meste av tenkelig utstyr. Listen er så lang at vi denne gangen kun skal ta for oss ett eneste område: PRE-SAFE Sound, som Mercedes er først i verden med å tilby.

Og nok en gang handler det om en teknologi som er like enkel som den er genialMed PRE-SAFE Sound, som også er standardutstyr i dagens E-klasse, handler det om hva som skjer FØR en potensiell ulykke inntreffer.

Eksteriør-designet på Mercedes E-klasse har gått fra å være noe traust til å bli langt mer spennende og sportslig.

Eksteriør-designet på Mercedes E-klasse har gått fra å være noe traust til å bli langt mer spennende og sportslig. Foto:

Hvert år er det nemlig mange som pådrar seg alvorlige hørselsskader grunnet trykkbølger som oppstår ved kollisjon.

Nå skal Mercedes redde hørselen din – enkelt og greit med hjelp fra bilens høyttaler-system.

Slik fungerer det

Rett før en kollisjon vil PRE-SAFE Sound sende ut en helt spesiell lydfrekvens. Den aktiverer stapedius, en muskel i øret som beskytter trommehinnen. Verdensnyheten vil altså «lukke» ørene dine millisekunder før en kollisjon inntreffer. På den måten blir ikke lyden fra selve ulykken like skadelig som den ellers ville ha vært.

Ingeniørene hos Mercedes har attpåtil utviklet PRE-SAFE Sound slik at det også skal fungere dersom du har med deg dyr i bilen. Systemet skal videre forebygge eventuelle skader fra smellet i det airbagene utløses. De kan nemlig utgjøre opptil 170 dB, riktignok over svært kort tid (0,1 sekunder).

Dette er altså kun én av svært mange sikkerhets-teknologier som befinner seg bak skallet i nye E-klasse. (ANB)

Artikkeltags