Kjører ulovlig med henger

Pål Bjerke med et verktøy som brukes for å sjekke at tilhengeren er i forskriftsmessig stand.

Pål Bjerke med et verktøy som brukes for å sjekke at tilhengeren er i forskriftsmessig stand. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Er du sikker på at du selv kjører lovlig? Sjekk om du bryter loven eller ikke her.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

[Ringblad.no] Har du egentlig lov til å dra med deg tilhengeren ut på veien? Mange kjører ulovlig uten å være klar over det. Statens Vegvesen har hatt flere kontroller i distriktet i det siste, og en rekke tilfeller av ulovlig kjøring med tilhenger er oppdaget.

– Har du klasse B-førerkort, som de fleste har, kan du ikke kjøre med tilhenger som er registrert med totalvekt på over 750 kilo, opplyser Pål Bjerke, som er overingeniør ved veistasjonen på Hensmoen. Totalvekt på bil og tilhenger kan ikke overstige 3.500 kilo.

– Mange kjører også uten gyldig vognkort for tilhengeren. Du er forpliktet til å ha det med; uten vognkort kan du få et gebyr på 500 kroner, sier Bjerke.

Det største problemet med tilhengere er likevel vedlikehold. Det er mange tilhengere på veiene med dårlige og mangelfulle bremser og lys.

– Du har bilen jevnlig på service, mens tilhengeren bare står der. Om ikke bremsene får litt olje av og til, kan det bli alvorlige problemer, sier Bjerke.

– Tilhengere «står seg i hjel». Du bør ta en gjennomgang i hvert fall én gang i året. Og har du lys på bare den ene siden av tilhengeren, betyr det kjøreforbud, sier Bjerke.

Om du er i tvil om hvorvidt du kan kjøre med tilhengeren din, er det fort gjort å finne ut av det.

– På nettsidene til Statens Vegvesen finner du en tilhengerkalkulator. Tast inn registreringsnummer på tilhenger og på bil, så får du svar umiddelbart, opplyser Bjerke.

Artikkeltags