Badesesongen må sies å være på hell. Men for de som liker å ta et bad selv om ikke temperaturen er høy verken i lufta eller i vannet, så er det verdt å merke seg at Sarpsborg kommune nå fraråder bading i Tunevannet.
Siktmålingen i Tunevannet ble gjennomført onsdag. Det var da blågrønnalgene ble oppdaget.
– Omfanget av algene kan endre seg raskt. Det kan se fint ut en dag og være en oppblomstring dagen etter. Årets siste befaring ved Tunevannet tas neste uke. Vil du bade senere i høst, bør du ta en ekstra titt på vannet før du bader. Er vannet grønt, fargede flak, er det klumper og skum i vannet, kan det være tegn på oppblomstring av alger, skriver kommunen på sin nettside.
Dette er første gang kommunen har frarådet bading i Tunevannet siden 2020.
Likevel er det åpenbart for tidlig å friskmelde innsjøen helt.
– De siste to årene med god vannkvalitet kan tyde på at vi ser en forbedring, men vi skal vurdere flere tiltak i en ny handlingsplan for Tunevannet som kommer til politisk behandling neste år, sa vannmiljørådgiver i Sarpsborg kommune, Sunniva Eide Sunde, nylig til Sarpsborg Arbeiderblad.
– Det er viktig å ha en kontinuitet i tiltakene, slik at ikke den jobben som er gjort til nå blir forgjeves, la hun til.
Fakta om Tunevannet
* Tunevannet tilhører Glommavassdraget og har et areal på 2,37 kvadratkilometer. Nedbørsfeltet til innsjøen er på 6,6 kvadratkilometer.
* Siden 1990-tallet har det vært en gradvis forverring av vannkvaliteten i Tunevannet. Allerede i 1997 startet Sarpsborg kommune et systematisk arbeid for å bedre tilstanden.
* Hovedmålet har vært å redusere mengden fosfor i vannet.
* Det største problemet er algeoppblomstringene i sommersesongen. Algene blomstrer kraftig når de får god tilgang på næringsstoffer, særlig fosfor, samt høyere vanntemperatur og mer sollys.
* Noen blågrønnalger produserer et giftstoff som kan være skadelig for mennesker ved svelging og direkte kontakt. Derfor har kommunen stort sett hvert år frarådet bading i korte eller lengre perioder om sommeren.
